Mérgek a bőrön, a szemben, és a szájban.

2008. 11. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mérgezésre gyanús gyereket korábban otthon igyekeztek hánytatni. Ezt ma semmiképpen nem ajánlják, mert bizonyos mérgezésekben (savak, lúgok, benzin, terpentin, stb. ) kifejezetten káros a hányatás, mivel a méreg a visszafelé úton újra károsíthatja a nyelőcsövet. Ezért tilos a hánytatás,  még akkor is túl sok veszéllyel jár, ha a mérgezést okozó anyag nincs a hánytatást tiltó listán. A legjobb ilyenkor minél több vizet itatni a gyerekkel, hogy híguljon gyomrában a vegyi anyag koncentrációja.

Magyarországon még nem elterjedt a hányatók otthoni tárolása. Törekedj arra, hogy a gyermek minél előbb kórházba kerüljön. Ne felejtsd el, hogy a mérgezéssel gyanúsított anyag vagy gyógyszer maradékát magaddal vinni, így az orvos biztosabban tud tájékozódni, mi is történt.

Ha valószínű, hogy a gyermek káros anyagot nyelt le, ne habozz kórházba menni vele, erre nem mentség az, hogy a gyermek a felfedezés pillanatában egyáltalán nem látszik betegnek, sok olyan szer és méreg van, amely lassan fejti ki a hatását.

A dohány (egy cigarettányi az egy éves gyerekre komoly veszélyt jelent, ha megeszi), az Aspirin, vaskészítmények, növényvédő és rovarirtó spray-k, bizonyos növények, aceton, egyéb körömlemosók, parfüm, mosogatószerek,  nem állnak mérgező anyag hírében, mégis legyünk nagyon óvatosak, sehol se legyen e kicsi számára elérhető a vegyszeres, tisztítószeres flakon. Néhány korty is végzetes lehet.

Kapcsolódó anyagok:

$$1767$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top