Merkúr az iskoláskorban IV.

2008. 09. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

S most nézzük, hogy gyermekünk Merkúrja milyen jegyben áll, hogyan segítsünk neki a tanulásban: Ha a gyermek Merkúrja a Skorpió jegyében áll: A Skorpió Merkúr a mélységek felé tekint. A szárnyaló közvetítőre láncot helyez, lehúzza a mélységbe, és az alvilág légköréből kölcsönöz gondolatokat. A Skorpió Merkúr nem érdeklődik bármi iránt, nem mindenkivel szemben rugalmas, és barátságos, hanem kiválasztja „áldozatát” – érdeklődési területét – és teljes szenvedéllyel és konoksággal beleássa magát.

Az iskolás gyermek, Merkúrral a Skorpióban, a szülők és a tanárok szeretete mellett más okot is keres, ami a tanulásra motiválja. Az írás mágikus varázslóként hat rá. Valami megbújik mögötte. A felnőttek és az idősebb tanulók meg tudják fejteni, csak ő nem. Szemében az olvasás képessége nagyhatalmat rejt magában. Ezt meg akarja szerezni, megpróbálja a betűk titkát megfejteni. Ha valami elkezdi érdekelni, csak teljes szívből tudja tenni. Mintha az érdeklődését felkeltő témákhoz odakötözték volna, teljes elszántsággal és kitartással dolgozik rajta. Néha túl erősen ragaszkodik egy ötletéhez, túl sokat tépelődik rajta, és az objektív tényeket érzelmeivel keveri. Becsvágy, bizalmatlanság, visszahúzódás lehet a kettő keveredésének a következménye. Az eltökéltség, hogy mindennek a végére járjon, és félmegoldásokkal ne elégedjen meg, adják az érem pozitív oldalát. Ha a gyermek Merkúrja a Nyilas jegyében áll:

 Ebben a jegyben a Merkúr érdeklődése tárgyilagos, inkább az összefüggések érdeklik, mint a részletek. A „miért” kérdés legalább annyira fontos, mint a „mi ez”.

Ha a gyermek felfogja, hogy az olvasás írás nemcsak unalmas betűk rajzolását jelenti, hanem szavakat és mondatokat lehet velük összefűzni, és gondolatainkat kifejezni, lelkesen fog az iskolába menni. Azáltal, hogy az egyes betűk egymás mellé tételével tartalmat hozhat létre, képzelőereje szárnyakat kap. Az olvasás és az írás új kaput nyit a világra. Ez az új horizont lelkesíti, és tanulásra ösztönzi. Kevésbé lelkesedik azért, hogy a részleteket addig gyakorolja, amíg tökéletesen nem tudja.

Nem szereti az apró kockás papírt, és az ennek megfelelő gondolkodási módot sem kedveli. A gyermek azt tanulja meg, ami a személyes érdeklődését felkelti, és akkor, ha átlátja a tananyagot. Valószínűleg szívesen hajlandó a tanultakat másoknak átadni a tanár szerepét játszva.

Ha a gyermek Merkúrja a Bak jegyében áll:

A Bak típus a szárnyaló Merkúrnak súlyt, tartást, és irányt ad. Hozzásegíti ahhoz, hogy komolyan vegyék, másrészről viszont megnyirbálja a szárnyát az előírások által: mi az, amit szabad, mi az, amit meg kell tanulni. A Bak Merkúrral rendelkező gyermeknek az iskola az első megmérettetés. Az olvasás és írás nagyon fontos, ha az ember az életben helyt akar állni. A gyermek látja, hogy a szülőknek ezek a dolgok mennyire egyértelműek. A Bak az előírt normákhoz tartja magát, így a gyermek nagy önállósággal lép a szülők nyomába, és igyekszik az elvárásaiknak megfelelni. Így a Bak Merkúr gyermek két irányból is motiválva van a tanulásra. Egyrészről meg akarja tenni, amit a szülők, tanítók mondanak, elismerve felsőbbségüket, a tanulás területén, másrészt hamar megérti, hogy a tanulás a cél elérésének eszköze. Ha a közeli vagy a távoli jövőben el akarunk valamit érni, azért tanulni kell. Minél jobban képes a gyermek az idő fogalmát felfogni, gondolataiban nemcsak a mai, tegnapi, és holnapi napokkal foglalkozik, hanem megérti, hogy egyszer felnőtt lesz, és foglalkozása lesz, annál kitartóbban fog tanulni. Ha a gyermek Merkúrja a Vízöntő jegyében áll: A Vízöntő jegye a könnyed és mozgékony Merkúrnak az „itt és most” határain túllépő gondolkodás képességét adja. A Vízöntő Merkúr jobban otthon van a science-fiction területén, mint a mindennapokban. Elképzelései minden határt túlszárnyalnak. Újra és újra meglepetést okoz ötleteinek gazdagságával, és jövő vízióival.

Erős képzelőereje és szárnyaló fantáziája van. Minél jobban fel tudja használni belső gondolatvilágát az iskolai tananyagban, annál motiváltabb lesz. Az olvasás és írás a társadalom által elvárt képességek, ezért nincsenek rá nagy hatással. Az a kilátás, hogy gondolatait papírra vetheti, sőt talán barátainak postai úton elküldheti, már jobban érdeklik. Az, hogy az olvasás fontos feltétele a számítógép megismerésének, szintén komoly indok lehet. Az a kilátás segíthet az unalmas betűsorok leírásában, hogy ezáltal a világgal levél, internet és újságok útján kapcsolatba léphet. Alapvetően a gyermek nyílt, barátságos, minden iránt érdeklődő. Ha nem érzi úgy, hogy gondolatai szabadságában, érdeklődési körének megválasztásában gátolják, könnyen fog tanulni. Ha a gyermek Merkúrja a Halak jegyében áll:

Ha Mercuriust, mint az istenek hírnökét elképzeljük, ahogyan éppen Neptunus birodalmában jár, egy szárnyaló teknősbéka képében tudnák visszaadni ezt a Merkúrt a Halakban. A teknősbékák a földön nehézkesen járnak, és ugyan így járhatna a gyermek is, ha a számokkal és betűkkel kell megismerkednie. Sokkal jobban érzi magát otthon a fantázia és a mese világában. Időt kell szakítania az álmodozásra, tehát az iskolában sem tudja mindig figyelmesen hallgatni a tanárt. Ha viszont élénk fantáziáját használhatja, teljesen kivirágzik. Ha minden egyes betűt történettel ruházhat fel, máris érdekesebbnek tűnik majd a tanulás. A sikeres tanulás további feltétele az osztályterem hangulata. A barátságos légkör, a tanáraival, osztálytársaival kialakult jó kapcsolat lehetővé teszik a számára, hogy fenntartás nélkül figyeljen a tananyagra. Speciális Merkúr állások a gyermek horoszkópjában: – A hátráló mozgásban látszó Merkúr: képek szavak helyett A gyermek inkább képekben, mint a szavak használatán keresztül gondolkodik. Ha például egy élményét elmeséli, az egész történet megjelenik lelki szemei előtt. Bizonyos értelemben az időt figyelmen kívül hagyja, és az egész történet egy képpé válik. Belül bizonytalan, hogy a kép melyik részénél kezdje a történet elmesélését. Az ilyen Merkúrral rendelkező gyermeket a szülőknek bátorítaniuk kell, hogy minél több történetet meséljen el, közben kritizálás nélkül segíteni kell neki a kronológiai sorrend megtalálásában, így idővel és sok gyakorlással meg fogja találni a helyes utat, hogyan ültesse át a képeket szavakba. Mivel a gyermek gyakran átéli, hogy nem értik meg, érezni fogja, hogy valami gond van. Ha valaki még esetleg azt is mondja neki, hogy buta, vagy nincs valami rendben a fejében, az önbizalmát könnyen megrendítheti. Különleges esetben ez a kétség szilárd elhatározássá válhat. Rögzül benne, hogy buta, és ez az iskolában a tanulását megnehezítheti. Sok gyakorlásra van szüksége, a szülőknek a történeteket figyelmesen kellene hallgatni. Gyakran ki kell kérni a véleményét a nehezebben megfogalmazható dolgokról is. Mivel a kommunikációt kihívásként éli meg, ez ahhoz vezethet, hogy vagy butának, kommunikációra képtelennek érzi magát, vagy nagy becsvággyal tanul. Ha ez utóbbi mellett dönt, igyekszik az iskolában, sok könyvet olvas, és sokat tanul. A tudás biztonságot ad.

Képessége, hogy több dimenzióban gondolkodik, később ahhoz vezethet, hogy különböző dolgokat könnyedén képes egyszerre csinálni, ami másoknak csak nehezen sikerül. Így az ilyen csillagzattal született gyermek kitűnő gondolkodóvá válhat, de ehhez szüksége van arra, hogy első iskolaéveiben pozitív tapasztalatot szerezzen. – A fényszög nélküli Merkúr: nehézség a megtanult tudás átültetésével A gondolkodás, és a tanulás a gyermek számára olyan területek, amelyet életében nehezen tud beilleszteni. Talán számára az iskola egy, az otthonától távoli hely, ismeretlen sziget, ahol el kell töltenie egy-két órát, és azután az összes megtanult dolgot, megszerzett tapasztalatot otthagyhatja. Magától egyáltalán nem jön rá, hogy olvasási képességeit az utcai táblákon vagy az élelmiszerek címkéin is próbálgathatja. Ez nem kényelmesség, sokkal inkább hiányzik a híd a megtanult dolgok és a gyakorlati életben való felhasználása között. Ezen a téren nagyon rá van utalva a szülei támogatására. Ha ők részt vállalnak az iskolai életéből, bátorítják, hogy az újonnan szerzett tudást hazahozza, és alkalmazza, idővel megtalálja azt az utat, hogy önállóan integrálja megszerzett tudását az életébe.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1235$$ 

$$1191$$

$$1188$$

$$1062$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top