Mesés fotók Horvátországról

2011. 06. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi időben távoli, egzotikus helyekre csábítottunk titeket, de most egy (viszonylag) elérhető távolságban levő országról mutatunk gyönyörű fotókat. Horvátország nekünk talán közhelyes, hiszen az „Adriára” majdnem olyan gyakran jár a magyar ember, mint a Balatonra, viszont gondoljunk csak bele: ha nem pont a szomszédunk lenne, máris különlegesebbnek tartanánk! Míg sok magyar keresztül-kasul bejárta, a világ többi része még csak most kezdi felfedezni magának a csodás partvidéket.

 

Éjjel világítótorony, nappal kilátó. Struga magányos tornya Lastovo szigetén áll és a Kvinta  család (Jure és Nada) tartja rendben. A sziget szíve az azonos nevű város, aminek különlegessége, hogy nem közvetlenül a partra épült, hanem egy völgybe. A dombok rejtik a tengeren hajózók elől a templomokat, házakat. Miért? Mert régen Lastovo lakói kalózok voltak, és el akartak rejtőzni!

 Lastovo  

Glavat egy lakatlan sziget a Dalmát partvidéken. Csak a világítótorony őre él itt, meg persze ezernyi sirály! Látogatókat nemigen fogadnak, de el lehet hajózni a sziklás szigetecske mellett, ami a különleges látvány miatt már önmagában nagy élmény.

 Glavat  

Zadar városát jól ismerjük, de talán azt még nem tudjuk róla, hogy a víz alatti régészet fellegvára! Horvátország hosszú, tagolt partvidéke mentén ugyanis gazdag régészeti lelőhelyek sorakoznak víz alatt és felett egyaránt. A terület az ókorban gazdag és sűrűn lakott volt: a szláv népcsoportok mellett görögök, rómaiak, illírek, velenceiek vetekedtek egymással a fennhatóságért.

 Hvar  

Hvar szigetétől délre fekszik Sveti Klement szigete, aminek állandó lakosai ugyan nincsenek, de sok turistát fogad: vitorlázni lehet itt megtanulni, védett körülmények között.

 Vitorlázás és úszólecke    Hvar városa, az erőd ablakából nézve  

Fotók: Aaron Huey



Szerző

donna.hu



Scroll to Top