Mi a csuda az a komiszlépcső?

2011. 02. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Érezted már úgy, hogy szívesen elkérnéd Harry Pottertől a varázspálcáját, mert máshogy már képtelen vagy fegyelmezni megbokrosodott gyermeked, aki ész nélkül rohangál, üti a testvérét, már huszadjára dobja le a földre a poharát kaján vigyorral a szája szegletében?

Üvölts rá? Fenekeld el? Hagyd és vonulj vissza? Ne tedd egyiket se, vesd be inkább a „komiszlépcsőt”!

A módszer segít lenyugodni a rosszalkodó lurkónak (meg neked is), és segítségével elgondolkozhat rajta, hogyan is viselkedett. Megtanulja belőle, hogy ha átlépünk egy határt, annak következményei lesznek.

A komiszlépcsőnek nem feltétlenül kell lépcsőnek lennie, egy olyan helyet válassz a nagy elgondolkodás helyszínéül, ahol a gyermek néhány percig egyedül lehet, mindenféle szórakoztató inger, például TV, játékok nélkül.

A módszernek megvannak a maga lépései, egyiket se hagyd ki, mindig tartsd be azokat.

Nézzük, mik is ezek!

Figyelmeztetés: gyermeked rosszalkodik, menj oda hozzá és határozott, nyugodt hangon közöld vele, hogy helyteleníted a viselkedését, ne csináljon többé ilyet.

Ultimátum: öt perc se telik bele, és gyermeked már megint virgonckodik a figyelmeztetésed ellenére. Mély, határozott hangon mondd neki, hogy már szóltál, ne csináljon ilyet. Ha még egyszer megteszi, akkor sarokba állítod, kiküldöd a szobából, leülteted a lépcsőre stb.

Komiszlépcső: mintha a falnak beszéltél volna, gyermeked megismétli a nem kívánt viselkedést. Állítsd sarokba, küldd ki a szobából, ültesd le a lépcsőre, ahogy megígérted. A büntetés ne tartson sokáig, egy ötéves gyermeknek bőven elég öt perc is.

Magyarázat: fontos lépés, hogy mielőtt kényszergondolkodóra fognád, magyarázd el neki, miért is van ő most ideiglenesen kivonva a forgalomból.

Bocsánatkérés: ha letelt a büntetés, akkor szólj neki, hogy most már bocsánatot kérhet. A „bocsi”, „ne haragudj” is megteszi, de a legjobb, ha a bocsánatkérésben benne van az ok is, amiért megbüntetted: „Sajnálom, hogy tépkedtem a virágokat.”

Dicséret: ha elnézést kért, dicsérd meg érte, így kifejezed, hogy megbocsátottál neki.

Túl vagyunk rajta: a bocsánatkérés és dicséret után tekintsd lezártnak az ügyet, most már lehet ismét játszani. A gyermeknek éreznie kell, hogy tiszta lappal indulhat újra útjára.

A módszer kipróbált, Jo Frost, a televízióból ismert Segítség, szülő vagyok! című nevelési tanácsadó sorozat dadája is gyakran alkalmazza. Természetesen számtalan egyéb praktika is van még ezenkívül a tarsolyában, a rosszcsontok szelídítése mellett az esti alvás, a szobatisztaság, az elválasztás, a válogatósság és az öltözködés problémáira is. Tapasztalatait pedig az éter mellett Szuperdada című könyvében is megosztja a gyermeknevelés útvesztőjében tapogatózó szülőkkel. Teszi mindezt mellébeszélés nélkül, saját élményeit is beleszőve a tanácsokba, jól átlátható rendszerbe foglalva a problémacsoportokat és a lehetséges megoldásokat.

A könyv már Magyarországon is kapható, a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg, és most nálunk is megnyerheted, ha helyesen válaszolsz a Donna nyereményjátékán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top