Mi is az ajúrvéda?

2008. 10. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elnevezésében is igen hangzatos és ígéretes az ajúrvéda, ugyanis ezen indiai szó jelentése „a hosszú élet tudása”. Az ajúrvéda nem csupán egy masszázsfajta, ez egy komplex tisztító kúra a szervezet számára. E gyógyászat magában foglalja az orvoslás nyolc fő ágát, mint amilyenek a belgyógyászat, nőgyógyászat, szülészet, toxikológia, sebészet, stb.

Az ájurvédikus kezeléseknek két típusa van: a mérgek elpusztítása vagy azok semlegesítése. Kétféleképpen értendő ez a kúra, mivel nem csak testi, hanem lelki problémáink megoldására is koncentrál. A lelki síkon a negatív érzelmek felszabadítása a lényeg, például féltékenység, düh, idegesség, félelem vagy aggodalom. A testi kezelést pedig számos betegség gyógyítására alkalmazzák.

Mi tartozik a kezelésbe? Ezen indiai gyógymód alapja a már említett masszázs, melyet különleges, tradicionális gyógyolajokkal végeznek (például Maha Narayana, Ksheerabala stb.). Minden embernek külön személyre szabott masszázsolajat készítenek az adott betegségének kezelésére. Az sem gond, ha csak kíváncsiságunk hajtott az ajúrvéda szent oltárára, mivel személyiségi jegyekre támaszkodva, azoknak megfelelve is készítenek számunkra masszázsolajakat.

További gyakorlatokkal kell kiegészíteni a gyógymasszázst: meditáció, jóga és diéta. A meditáció és jóga során a problémával küszködő páciens mélyen magába tekint, összpontosít betegsége gyógyítására, a gyógyulás folyamatára. A meditáció nem pusztán az indiai kultúra szerves része, gondoljunk csak például a tibeti vallás képviselőire, akik majdnem egész napjukat meditálással töltik a tökéletesség, a megvilágosodás elérése érdekében. Az étrend, ugyanúgy, mint a masszázs személyre szabott, testalkatunknak és életvitelünknek megfelelő. Az ajúrvéda három különböző testalkatot ismer: a vata,(levegőelem), a pitta (tűzelem) és a kapha (földelem). Az ételek kiválasztásában azonban nem csak testi adottságaink játszanak közre, hanem az évszakok is. Például nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni kell a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, fagylalttól, sajttól és joghurttól. Az ajúrvéda szerint ételek keveredése is a betegségek kialakulásához vezethet, így kerülnünk kell például a hús és tej vagy a savanyú gyümölcsök és tej párosítását. Az ajúrvéda kezelés Európában az egyik legelterjedtebb természetes gyógykezelés manapság, ám Magyarországon egyelőre mindössze három wellness központ foglalkozik vele.

Kapcsolódó anyagok:

$$297$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top