Miért a sovány a szép?

2008. 04. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mégis, szinte megszállottan akarunk hasonlítani a kijelölt ideálokhoz, a legszebbek és a legtökéletesebbek akarunk lenni. Felnőtt fejjel is tündérmesék világába élünk, csak nem világszép, aranyhajú királykisasszonyokká szeretnénk átváltozni, hanem Sharon Stonná, Cher-ré, Madonnává. ..

Minden kornak és társadalomnak megvoltak a női szépségideáljai. Történelmünk több ezer éve alatt a kisebb változásoktól eltekintve – például Egyiptomban kifejezetten vonzó és erotikus volt a nagy orr – szép nőnek csak az volt tekinthető, aki megfelelő mennyiségű zsírpárnával rendelkezett, vagyis mai szemmel nézve kövér volt. A széles csípő, a telt idomok ugyanis mind azt jelzik, hogy a nő alkalmas sok gyermek megszülésére és felnevelésére. A mai ideál – a vékony, magas, manökenalkatú lány – körülbelül száz évvel ezelőtt kezdett divatba jönni, de igazából csak az utóbbi ötven évben vált általánossá. Bármennyire természetesnek is tűnik tehát számunkra, hogy a sportos, lebarnult, karcsú nőket tekintjük vonzónak, a valóságban ez a gondolkodásmód nagyon is újnak, és talán egy kicsit természetellenesnek is tekinthető.

Az ideálváltás legfőbb alapja a nők emancipációs törekvése volt. Abban az időben, amikor a nők munkába álltak az iparosodott, tömegtermelésre berendezkedett világban, a hagyományos női szerepek hirtelen meginogtak. A nő önálló keresettel rendelkezett, képes volt magát és családját eltartani, ilyen helyzetben pedig érthető, hogy már nem fogadták el a férfiuralmú társadalomban elfoglalt alacsonyabb pozíciójukat, nem akartak többé kiszolgáltatottak lenni. Ugyanazokat a jogokat követelték maguknak, mint amelyek a férfiaknak voltak, például választójogot, tanulási lehetőségeket, kvalifikált munkát stb.

Az önállósági törekvések egyik leglátványosabb hatása a nők testükhöz való viszonyában jelentkezett: először a nők körében kezdett divattá válni a soványság, jelezve: „nem szülőgépek vagyunk, hanem azonos rangú emberek”. Az évek múltával a férfiaknak is megtetszett az új „hóbort”, és elegendő volt néhány nemzedék ahhoz, hogy mára a korábban gyönyörűnek tartott teltebb nőket csak egy lenézéssel keveredett mosoly kísérje.

Az ideális nőhöz való hasonulás vágya azonban sok nő életét megkeseríti. A tévében, rádióban, újságokban másról sem beszélnek, minthogy mit kell tennünk ahhoz, hogy megőrizzük karcsúságunkat, fiatalságunkat – miközben a természet törvényei könyörtelenül érvényesülnek: a nők 70%-a hízásra hajlamos, az idő pedig minden igyekezetünk ellenére nyomot hagy testünkön.

Kapcsolódó anyagok:

$$280$$

Kapcsolódó fórumok:

$$f2$$

$$f809$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top