Nordic Walking; az egészség szenvedélye

2008. 04. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mozgás lényegét a speciálisan erre a célra kifejlesztett két bot jelenti, melyeknek helyes használatából származnak a sport előnyei. Ezért javasolt az alapokat szakedzőtől megtanulni. A botok csökkentik a káros hatásokat, megterheléseket, például 10-15 százalékkal kisebb teher nehezedik a csípő- és térdizületekre, mintha sétálnánk, de használatukkal a test izmainak kilencven százaléka dolgozik és ez az intenzitás adja a hatékonyságot. A nordic walkingot azok is végezhetik, akik valamilyen okból kifolyólag nem futhatnak, például kismamáknak, fogyni vágyóknak sérülésből lábadozóknak, csontritkulással, asthmával küszködőknek is tökéletes sportolási lehetőség. Huszonöt különböző technikája lehetővé teszi, hogy mindenki a céljainak és egészségi állapotának megfelelő intenzitással mozoghasson, fejlődhessen.

A keményebb igénybevételt kedvelők kipróbálhatják a nordic joggingot is, a botokkal való futást. A helyes technika alkalmazása a nyak, a váll, a mell, és a hát, izmai mellett megmozgatja a derék a fenék és a láb izmait is. A nordic walkinggal felépített izomzat atlétikus, arányos testet eredményez. A nők különösen értékelik, hogy az enyhe emelkedőn nagyobb lépéshosszal végzett mozgás feltűnően erősíti, formálja a feneket és a comb hátsó részét, mindamellett a karokra és a csípőre rakódott makacs zsírpárnák eltűntetésének kitűnő eszköze. Helyes technikával már a laza tempó is megfelelő a fogyáshoz.

Mivel az izmok döntő többsége dolgozik, magasabb pulzusszámmal működik a test, ami növeli az oxigénfelvevő képességet (a vérben kb. 25%-os koncentrációnövekedést jelent), segíti a megfelelő légzést, gyorsítja a nyirokrendszer tisztítását, a méregtelenítést. Így nagyszerű megelőzője, karbantartója és sok esetben gyógymódja is a szív- és érrendszeri betegségeknek, bizonyos rákfajtáknak (pl. emlőrák, prosztatarák), illetve a légzőszervi problémáknak. A cukorbetegség egyik fajtája rendszeres nordikozással akár teljesen visszafordítható. Jótékony hatásai közé sorolhatjuk még, hogy oldja az izomfeszültséget, fokozza a hajlékonyságot, megkönnyíti az izületi kenőanyagok termelését és megfelelő eloszlását, növeli a stressztűrő képességet, gyorsítja az agy működését és a gondolkodást.

A diagonál (átellenes mozgás), amin az egész sport alapszik, javítja a két agyfélteke közti kommunikációt, ami a felnőtteket kreatívabbá teszi, a gyerekeknél meg nagyon hatásos a viselkedészavarok megszüntetésében, az olvasási és beszédproblémák leküzdésében. Mindezek mellett a sport a megfizethető kategóriába tartozik, hiszen már a bot maga sincs elérhetetlen árban, edzői segédlet pedig csak az első néhány órában, az alapok elsajátításához szükséges. A szabadban, a természet változó színei és hangjai között végzett ritmikus mozgás meditációs hangulatba ringat, és kizökkent a hétköznapi gondokból.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top