Miért Mérleg a Mérleg?

2010. 09. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már az ókori emberek is tudták, hogy a Mérleg fontos jelzője a kozmikus óra éves ciklusának. A legtöbb nép úgy utal a Mérleg jegyére, mint súly, mérték vagy egyensúly. A Mérleggel kezdődik meg például az őszi napéjegyenlőség.

A korai görögök Ollónak nevezték ezt a csillagképet, a Skorpió ollójának. Hipparkhosz, Erasztothenész, és Ptolemaiosz idején azonban az ollók külön csillagképpé fejlődtek, amelyeket Zugonnak vagy más néven szemöldökfának neveztek, vagyis annak, ami összeköt valamit. A „zugos”-ból kapjuk a „zigóta” kifejezést, mely az embriónak azt az állapotát jelöli, amikor a női és a férfi ivarsejt először összekapcsolódik az anyaméhben, amikor a valódi megtermékenyülés létrejön.

A rómaiak „Jugum”-nak nevezték, ennek is szemöldökfa vagy gerenda a jelentése, ez is az összekötésre, kapcsolatra utal. Rómában három nevet használtak: Chalae, Jugum és Libra. A Libra latinul súlyt vagy mértéket jelent. A görög és a római mitológiában az a hintó volt a Mérleg jegye, amely Perszephonét átvitte Hádész birodalmába. (Hádész az alvilág uralkodója.) Ma már Plútónak is nevezzük, aki viszont a Skorpió jegyének uralkodója, vagyis a 8. állatövi jegyé. Ez mutatja a Mérleg jegyében született emberek, főleg a szerelmesek közötti összekötő képességet.

Ha mélyebbre nézünk, akkor láthatjuk, hogy ez a mítosz bizonyos értelemben azt mondja el, hogy egyensúly van a szüzesség tisztasága és tudatlansága és a pokol viszontagságai között. Más szóval az ember vagy azt választja, hogy megszabadul a nyers és önző vágyaitól, és újra polarizálja magát, hogy tisztaságban újjászülessen, vagy azt választja, hogy még mélyebbre merül az anyagi illúziójában és csapdába esik önzésének világában. Keleten a hinduk Tulának nevezték, (jelentése: egyensúly).

A Mérleg jegyében született Euripidész, időszámításunk előtt 480. szeptember 23-án, Augusztusz császár időszámításunk előtt 63. szeptember 23., Vergiliusz ie. 70 október 15-én. 

Kínában Tien Chingnek (az égi egyensúly). Állítólag az utóbbi országban a jegyhez kapcsolódóan egy törvényt is alkottak arról, hogy a súlyokat és mértékegységeket évenként hitelesíteni kell.

Az arab csillagászok az állatöv hetedik jegyét Al Zubanának, vagyis ollónak nevezték, de később ezt átváltoztatták Al kiffatanra, a Mérleg serpenyőire. Egy másik szó, amelyet erre használtak az Al Wazn, vagyis a "súly" volt. Mi nyugaton mint a nagy vezér címet ismerjük, vagyis aki mér, aki ítél, aki irányít. A Mérleg természetesen az igazság jegye, amelyet a bekötött szemű Vénusz jelenít meg, aki egyik kezében a Mérleget, a másikban a Mars kardját tartja.

A héber mitológiában Moznayim-nak (a mérleg karjai) nevezték a Mérleg jegyét, és a Dán törzsét hozták kapcsolatba vele. Jákob ezt mondja kiegyensúlyozott fiáról: „Dán igazságot szolgáltat népének, mint bármely törzse Izraelnek”.

Ha szeretne rendelni egy asztrológiai előrejelzést havi lebontásban, vagy szeretné teljesen ingyen kiszámoltatni, hogy a horoszkópja melyik házban áll, azt megrendelheti a triamos@digikabel.hu e-mail címen vagy a 06-90-189-185 emeltdíjas telefonszámon.   



Szerző

donna.hu



Scroll to Top