Miért mosolyognak a sportolók?

2010. 02. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Láttál te már depressziós élsportolót?

Ez majdnem lehetetlen, hiszen ez a két fogalom, hogy depresszió és testedzés soha nem járhat együtt. Ezt veheted akár üzenetnek is. Aki depressziós, biztosan nem sportol. Aki viszont tréningekre jár, edz, vagy versenyszerűen űzi a maga sportját, sohasem lehet depressziós, legfeljebb egy elvesztett meccs miatt bánkódhat rövid ideig.

Láttál te már túlsúlyos távfutót?

Ugye nem! Tested edzésével jelentősen hozzá tudnál járulni az optimális testtömeged eléréséhez, és meg tudnád előzni azt, hogy rossz kedved legyen.

Ha a környezetedben, vagy a családodban létezik olyan ember, aki tartósan rosszkedvű, esetleg pánikbeteg, vagy depressziós, próbáld rávenni őt arra, hogy sétáljon legalább naponta fél órát, az sem baj, ha elkíséred, és séta közben beszélgetsz vele bármiről.

Bármilyen mozgás, a testedzés a teljes személyiséget érinti, sokoldalúan hat az egészségi állapotra.

A sport, de akár a rendszeresen végzett séta is hasznos a depresszió ellen, és pozitív önértékelést fog adni. A nagymamádnál, vagy a nagypapádnál is csökkentheted a feleslegesség érzését, ha sétálsz vele naponta egy kicsit.

Ezzel erősítheted önbizalmát, elősegítheted nála is a társas kapcsolatok kialakulását. A napi rendszerességgel végzett hosszú séta endorfinokat szabadít fel, ez pedig gyógyítja a rosszkedvet, az esetleges depressziót.

Ha a családodban lévő serdülők esetleg súlyproblémával küzdenek, náluk is alkalmazhatod ezt a jól bevált terápiát. A fogyás mellett formálódik a testük, kedvezően változhat az izomzatuk és a zsírszövetük aránya, már 1-2 kg súlyvesztés is sikerélményt fog nyújtani nekik, könnyebben megbarátkoznak majd a testükkel, és jobban el tudják fogadni azt.

A sport, a mozgás, minden ember életének természetes része, nem csodaszer.

A sport érték, minden életkorban, de különösen fontos fiatal korban, hiszen serkenti a növekedést, formálja a személyiséget, és befolyással bír az egész életmódra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top