Sós perec

2010. 01. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók (32 db-hoz) A tésztához: 1 kg liszt 1/2 liter tej 5 dkg élesztő 2 evőkanál cukor 1 evőkanál só 1,5 dl olaj A tetejére: 1 felvert tojás + 3 evőkanál liszt 1 evőkanál só víz

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd meleg helyre rakjuk, hogy min. kétszeresére keljen. (Senki ne ijedjen meg, a szokásos kelt tésztánál kicsit keményebb tésztánk lesz. De ennek a későbbiekben meglesz a jelentősége.) A megkelt tésztát először 4 részre osztjuk, majd ezeket további 8-8 részre. A kis gombócokat kb. 70 cm hosszúságúra sodorjuk, majd perecet formálunk belőle, melyet a sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott) tepsibe helyezünk, és lekenjük a tetejüket a felvert tojással.(A sodrás alkalmával arra kell figyelnünk, hogy ne szórjunk alá lisztet, mert akkor nagyon nehezen sodorható. Ha valakinek mégsem lenne elég kemény a tésztája, csak akkor szórjon alá nagyon kis mennyiségű lisztet.) Ezt követően kb. 10 percig pihentetjük őket, s behelyezzük az előmelegített sütőbe. A pereceket kb. 2-3 perc alatt elősütjük, majd a liszt - só - víz keverékével lecsorgatjuk. (a masszának sűrűnek, meg még csorgatható állapotúnak kell lennie. A sütő forró legyen, gázsütő esetén 7-8 fokozat). Végig forró sütőben süssük, s kb 10-12 perc alatt el is készül. Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Gulyás Rékának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mail címre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top