Mindenki a maga bőrén tapasztalja

2010. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napfény hiánya sok kellemetlenséget okozhat, akár betegséget is előidézhet. Sajnos nagyon sok bőrbetegség a téli időszakban nemhogy javulna, hanem inkábbsúlyosbodik. Sok olyan bőrbaj van, ami a napfény hatására jelentősen javul, sőt meg is gyógyul.

Jellemző ilyenkor, hogy korpásodik a hajunk, vagy ijesztő mértékben kezd  el hullani. Néha a homlokunkon vagy a fülünk mögötti területeken ishámlik a bőrünk. Van, aki a tarkója tájékán tapasztalja, hogy enyhe gyulladások alakulnak ki. Ennek lehetőségét csak fokozza az állandóan hordott sapka. Így talán nem is kell azon csodálkoznunk, hogy tavasszal váltjuk a hajunkat, ilyenkor több hajszálat találunk a fésűnkön, hajkefénkben. Ám ha ez a hajvesztés ijesztő mértéket ölt, ha csomókban hullik a hajunk, akkor azonnal forduljunk avatott szakemberhez.

A serdülők pattanásait is szinte azonnal megszünteti a nyár eleji napfény. Immunrendszerünk is eléggé kimerült, így könnyen áldozatul eshetünk egyes vírusos fertőzéseknek, melyek lázzal, levertséggel járnak. Az érzékenyebb betegek, ha már az első 72 órában antibiotikumot vagy lázcsillapítót kapnak, gyakran testszerte apró elemű bőrgyulladással reagálnak. Bölcs dolog láz esetén - ha szükséges- a legegyszerűbb lázcsillapítási módokat alkalmazni. Gyakori jelenség a szájszélek berepedése vagy az ajkak kicserepesedése is. A szájzugok berepedését főleg érzékeny bőrű iskoláskorúakon látjuk. Oka elsősorban szájápolási hiba, de lehet olyan kórokozó is, amit a közösen használt poharak terjesztenek.

A tavaszi szeles időben amúgy is száraz bőrünk még cserzettebbé válhat. Ha tartósan a szabadban vagyunk, kenjük be előzetesen arcunkat, de főként ajkainkat egy tápláló krémmel! Bőrünkön a tél folyamán elszaporodhatnak a mitesszerek és a kezeletlen pattanások. A pikkelysömörös betegek bőrének állapota már ősz kezdetétől folyamatosan romlik, de tavasszal újra fokozatosan ismét tünetmentessé kezd válni.

Már kora tavasztól élnünk kellene a napfürdők gyógyító erejével! Ám nagyon óvatosan kezdjenek el napozni azok, akiknek bőrén sok anyajegy vagy szemölcs van! Sohase tegyük ki bőrünket napégésnek! Ha mód van rá, évente egyszer ellenőriztessük anyajegyeinket szakorvossal. Ha bármelyik a viselt ruházatba ütközik, növekszik, begyulladt, vérzik vagy egyéb panaszt okoz, azonnal keressük fel a bőrgyógyász szakorvost. Idős és fiatal korban egyaránt védenünk kell az esetlegesen kopaszodó fejbőrt a károsító sugármennyiségtől, főleg vízparton viseljünk kalapot!

A ragyogó tavasz csak akkor lesz igazán csodálatos, ha a téli gondok után helyreállítja egészségünket, feléleszti életerőnket lelkiekben és testiekben egyaránt.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top