Mindent a hajkoronáról

2008. 11. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Teljes hajkoronánk körülbelül 90-200 ezer hajszálból áll. Az első hajszálak, hathetes magzati korban jelennek meg. Hajunk születésünktől fogva nő és általában legkésőbb a serdülőkor végére felveszi végleges színét, formáját. Népcsoportok szerint több hajtípust különböztetünk meg. Az ázsiai hajtípus sötét színű, vastag, az afrikai gyapjas, sötét, fekete, göndör, a kaukázusi, vékonyszálú és számtalan, főleg világos szín variációja létezik. A haj a gyökérből és a belőle növekedő hajszálból áll. A gyökeret veszi körül a hajhagyma, melynek közepén található sejtek hozzák létre a hajszálat. Ahhoz, hogy ez valóban megfelelően működjön, sok tápanyagra van szükség.

 A vitaminok, ásványi anyagok, különösen az őszi, téli időszakban, hajunk egészséges növekedéséhez rendkívül fontosak. Hajunk körülbelül 90%-a van állandó növésben, hossza, évente maximum 15 cm-t nőhet. Egy hajszál megközelítőleg hét évig hajkoronánk alkotóeleme, majd magától kihullik, helyén új növekszik.

A szép és főleg a hosszú hajhoz szükséges, hogy szervezetünk egészséges legyen. A szépség megteremtése, megőrzése odafigyelést igényel. A környezeti hatások könnyen töredezetté, élettelenné tehetik a hajat, és ez nemegyszer megelőzhető volna. A hajszárító, a samponok hígítás nélküli használata, de még a túlzásba vitt hajápolás is károsíthatja „fejszőrzetünk” egészségét. De mit tehetünk? Pl. hajvég ápoló balzsam használatával megelőzhető a hajvégek kiszáradása, töredezettsége. A hosszú hajszálak végére ugyanis már nem jut a fejbőr faggyúmirigyei által termelt védőanyagból. A rendszeres hajszárítás nem javasolt, mert a forró levegő szárítja a hajszálakat. Ha nagyon muszáj, használjuk mindig a langyos fokozatot.

 

A hajfestést, dauerolást kerüljük el. Ezek fokozottan káros hatással vannak hajkoronánkra. Fontos a magas folyadékfogyasztás, a megfelelő nyomelem és ásványianyag bevitel. A cink hiánya pl. hajhulláshoz is vezethet. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat, melyek mind jó hatással vannak szervezetünk épségére, hajunk szépségére.  Érdemes egy kis extra figyelmet fordítani a hideg időszakban fejünk díszére, hogy majd télen is emelt fővel járhassunk.

Kapcsolódó anyagok:

$$1141$$

$$190$$

$$413$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top