Mire van szüksége bőrünknek ősszel?

2010. 10. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bőrünknek nagyon sokat kell kibírnia, ezért segíteni kell neki. Ezt meg is tesszük, kenjük kenőccsel, krémmel, olajokkal. Mindezek eléggé drágák, ezt részben meg is takaríthatnánk. Mi is készíthetünk bőrápoló krémeket, mandulaolajból, mézből, tehéntejből, citromból, vagy tengeri sóból.

Ha a hőmérséklet csökken, akkor a bőrünk, a hajunk és a körmünk nagy terhelésnek van kitéve. Odakint már hideg, száraz, csípős a levegő, a fűtött belső terekben rendkívüli mértékben hiányzik a levegő nedvességtartalma. Ezért fontos, hogy egészségünk és a vonzó külsőnk érdekében hajunkat, körmünket és bőrünket felkészítsük a téli szezonra.

Sok egyszerű, de értékes recept van, amelyek természetes alkotóelemekből állnak. Nézzük a legérdekesebb házi szereket és a leghatásosabb kozmetikai módszereket:

Hideg időben különösen a kezünk bőre szárad ki. Ez ellen jól használhatjuk a mézet. A méz bővelkedik vitaminban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, valamint bioaktív anyagokban. Nedvesíti, kisimítja a bőrünket, és ezzel egy idejűleg erősíti a körmeinket.

Melegítsünk fel két evőkanál olívaolajat és tegyünk bele egy teáskanálnyi mezei virágmézet. Ezzel masszírozzuk be este a kezünket és hagyjuk ezt a mézes olajat rajta reggelig.

Egy másik recept:

Öntsünk egy deciliter mandulaolajat egy liter meleg vízbe, és áztassuk benne legalább 10 percig a kezeinket. Ez után egy konyhai papírtörlővel itassuk fel. Különösen hasznos ez, ha már be is repedezett a bőrünk.

Nyakunk és a dekoltázsunk is speciális ápolást igényel a hideg időben. Két evőkanál frissen préselt citrom levét két tojás keményre vert habjával keverjünk el. A keveréket vigyük fel a bőrünkre, csak akkor öblítsük le, ha már megszáradt.

Aki arcát szeretné védeni a téli ártalmak ellen, a következő maszk segítségével teheti ezt:

Nyomjunk szét egy érett avokadót, és keverjük el két teáskanál mandulaolajjal. Ehhez keverjünk hozzá három teáskanál tejszínt. Ezt a maszkot vigyük fel a megtisztított arcbőrünkre, hagyjuk rajta 10 percig, utána öblítsük le langyos vízzel. Az A-vitamint, valamint a panthotén- és linolsavak simává teszik a bőrt.

Egy csodálatos natúr bőrradírt készíthetünk tengeri sóból. Ez ásványi anyagokat tartalmaz és rugalmassá teszi a kötőszöveteket.

Vegyünk egy marék tengeri sót, egy csésze tehéntejet és négy evőkanál szezámolajat. Ezt keverjük olyan sűrűségűre, mintha kását készítenénk. Masszírozzuk be a bőrünkbe, és 10 perc múlva mossuk le.

Ha a vérkeringésünket és a bőrünk anyagcseréjét akarjuk felfrissíteni, akkor a gingerol keserű anyagot használhatjuk, ezt a gyömbérgyökérből nyerhetjük ki.

Húsz gramm finomra őrölt gyömbérgyökeret adjunk a fürdővizünkhöz. Keverjük el jól, 20 percig fürödjünk benne.

Ha az arcunkon lévő elhalt hámsejtektől szeretnénk megszabadulni, akkor bevethetjük az ananászt is szépségelixírként. Az ananászban lévő bromelain enzim felbontja a fehérjét, s minden erősebb dörzsölés nélkül fiatalítja a bőrt. Nem kell semmi mást tennünk, mint egy friss, érett ananász levét az arcunkba, dekoltázsunkba bemasszíroznunk. Hagyjuk az ananász levét a bőrünkön megszáradni, és langyos vízzel öblítsük le.

Ha esetleg zsíros, nagy pórusú vagy mitesszeres a bőrünk, akkor bevethetjük a zsályateát is.

Ehhez egy maréknyi zsályalevelet tegyünk egy lezárható üvegbe, öntsünk hozzá 40 %-os alkoholt, hagyjuk az egészet három hétig állni, majd hígítsuk fel egy az egy arányban desztillált vízzel vagy rózsavízzel. Ha véletlenül pattanás is van az arcunkon, tegyünk hozzá pár csepp propolisztinktúrát.

Ha hajlamos a bőrünk a hideg évszakban a gyulladásokra, azt gyűszűvirágkrémmel kényeztessük. Ezt magunk is elkészíthetjük. 50 gramm méhviaszt, 250 milliliter hidegen préselt olívaolajat és 50 gramm shea vajat egy hőálló üvegedényben állítsunk vízbe, és 70 fokon olvasszuk össze. Ekkor keverjünk bele 7 maréknyi apróra vágott gyűszűvirágot, és a keveréket hagyjuk egyszer felhabzani. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük meg többször.

Hagjyuk ezt a keveréket egy napig állni, és utána óvatosan melegítsük fel. Ezután egy len szöveten keresztül szűrjük le, és ezzel szűrjük ki belőle a virágmaradványokat. Az így készített krémet töltsük kis dobozokba.

Nagyon jót tesz az arc bőrének, ha a hideg évszak beköszönte előtt hetente egy-két alkalommal csalán-gőzfürdőt készítünk az arcunknak. Tegyünk egy marék csalánlevelet egy liter vízbe és főzzük fel egyszer. Vegyük le a tűzhelyről, állítsuk az asztalra, hajoljunk fölé, és hagyjuk a gőzöket kb. 10 percig hatni. Ezzel a pórusok mélyéig tisztítjuk a bőrt, összehúzza a pórusokat, és ezzel meg tudjuk akadályozni a mitesszerek és pattanások képződését. Ezt az arcgőzölést jó, ha rendszeresen, egész télen át végezzük.

A stressz és az alváshiány ősszel és télen gyakran bőrirritációhoz vezetnek. A gyógyföldes arcpakolás nagyon jót tesz. Ezt a finom port keverjük el vízzel kása sűrűségűre, hagyjuk a bőrünkön 5 percig, és mossuk le. A gyógyföld a bőrünkre nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással van. Különösen a hideg évszakban ne feledkezzünk meg a belülről való bőrápolásról sem.

Minden nap másfél-két liter teát meg kellene innunk. Bőrünk számára különösen hasznos a zöld tea.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top