Miről árulkodnak a színek? - 1. rész

2011. 07. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még élénken él az emlékezetemben az az egy hónap, amikor kórházba kényszerülve társaságomat csak a négy fehér fal és néhány kopott használati tárgy jelentette. Bár hozzátartozóim rendszeresen látogattak, lelkiállapotom egyre csak romlott. És hogy mi hiányzott legjobban? A válasszal mindenkit megleptem: a színek.

Talán mindennapjainkban nem is tudatosult teljesen, hogy mekkora jelentőséggel bírnak életünkben a színek. Mindegyiknek saját jelentése, rezgése van, melyekkel lelkiállapotunkra, fizikai testünkre is hathatunk. Sorra vesszük hát szinte az összeset, hogy te is be tudd vezetni életedbe és jókor, jó helyen használd!

Sárga
Az örök fény jelképe, emberek és istenek között közvetít. A buddhizmusban a lemondás színe, az alázatosságot jelenti, többek között a szerzetesek is ezért használják. Világosabb tónusai a hitet, a jóságot, az intuíciót közvetítik, a narancssárgába hajló, sötétebb variációk a melegséget, az isteni szeretet, a bölcsességet sugározzák.

Ø  Narancssárga

A narancssárga színhez kapcsolódik a szexualitás, a termékenység, hatalmas erővel rendelkezik, mely viselőjét szabadságra, mozgásra ösztönzi. Általános frissítőként működik, elűzi a depressziót, rosszkedvet Görcsoldó hatású, segít lazítani az izmokat, enyhíteni bennük a feszültséget Fokozza az étvágyat ezáltal étvágytalanság esetén hatásos lehet viselése Az immunrendszert erősíti, mozgósítja a szervezet öngyógyító erejét Kristálya: karneol

Ø  Citromsárga

A nap színe, meleget és lelkesedést hoz viselőjének, ezáltal élénkíti az idegrendszert Serkenti az emésztőrendszert, kiválóan alkalmazható emésztési zavarok, puffadás kezelésére, de jó szolgálatot tehet cukorbaj és idegrendszeri betegségek esetén is. A citromsárga színnek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, mely a nyirokrendszer stimulálásán túl, kihat a máj, vesék, húgyhólyag működésére is. Erősíti és munkára sarkallja szerveinket. Szellemi tevékenység esetén segít összpontosítani, koncentrálni. Kristályai: citrin, borstyán
Piros
A nemiség szimbóluma, a libidó színe, de az erő, tűz és hatalom jelképeként is tisztelik. Izgató és stimuláló hatása van, éttermekben előszeretettel alkalmazzák az étvágy fokozására. Hatására fokozódik a szív munkája, intenzívebb lesz a vérkeringés, gyakran viselik vashiányban és vérszegénységben.
Magas vérnyomás, asztma, epilepszia és szívproblémák esetén nem ajánlott a viselése, mivel intenzíven gyorsítja a vérkeringést. Bélműködés és emésztés fokozására, legyengült izomzat erősítésére, fájdalmas menstruáció kezelésére kiváló gyógymód. A piros huzamosabb ideig történő alkalmazása türelmetlenséget, nyugtalanságot, agresszivitást is eredményezhet. Ezt a hatást zöld szín viselésével védhetjük ki. Kristályai: gránát, rubin, jáspis, hematit
Barna
A föld színe, ezzel együtt az anyaság, a gondoskodás jelképe. A középkorban a hallgatás, a szegénység szimbólumaként tartották számon, többek között a ferences rendi szerzetesek ruhája is ezért készült barna posztóból. Az anyagi stabilitást, a létbiztonságot jelképezi, megteremti a családi harmóniát. Alkalmazásával a „két lábon a földön” hatás érvényesül, a szín energiái ezt erősítik.
Lila
Misztikus szín, a kozmikus erőt, az intuíciót szimbolizálja A föld és ég közötti egyensúlyt jelképezi, asszociálva az esti és hajnali égbolt színére. Nyugtatja és harmonizálja az idegrendszert, megnyugtatja a háborgó lelket, jótékony hatással van a fejfájásra, fokozza a nyirokkeringést. Gyulladásgátló és memóriajavító hatást is tulajdonítanak a lila színnek, mindemellett az álmatlanságot is orvosolja. Megerősíti a spirituális tudatosságot, segít rátalálni utunkra.
Zöld
A természet ujjászületésének, a tavasznak a színe, a növekvő élet kifejezője, a kereszténységben a feltámadás és a halhatatlanság jelképe. Kapcsolatba hozható a zöld színnel a harmónia, az egyensúly föld és ég között. Tudatra, érzelmekre, testre is nyugtatóan hat, de mindemellett kimerültség ellen is hatásos. Fertőtlenítő hatásáról is beszámolnak egyes források, a nyugtató tulajdonsága mellett állítólag ezért használják előszeretettel az orvosi rendelőkben, műtőkben. Serkeni a nyirokmirigyek munkáját, de a túlburjánzó sejtnövekedést akadályozza, így a rákos, daganatos betegségek esetén kifejezetten ajánlott a alkalmazása. Jótékony hatású szívproblémákra, tüdőbetegségekre, de hatásos ízületi- és visszérgyulladások, fájdalmak esetén is. Kristályai: smaragd, jáde

Reméljük sok hasznos dolgot megtudtatok a cikkünk, tartsatok velünk egy kis színtúrára a következő részben is, ahol sorra vesszük a fehér, a fekete, az arany, az ezüst és a kék szín hatásait és színterápiás alkalmazási területeit.

A cikk második részét ITT olvashatod!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top