Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

2011. 01. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyermekkori elhízás talán a 21. század egyik legmeghatározóbb fiatalkori betegsége világszerte, mely egyre nagyobb figyelmet igényel az átlagembertől is. A baj csak az, hogy sokan nem ismerik fel időben, pedig megelőzhető lenne a súlyos elhízás. Ne hagyjuk, hogy a mi gyerekünk is gyarapítsa a túlsúlyos fiatalok statisztikáját. Megelőzhető ez az állapot? Mit lehet tenni?

Tény, hogy rengetegen szenvednek a súlyfeleslegtől, ennek számtalan oka lehet: rossz anyagcsere, erős testalkat, egyéb külső tényezők, ám csak kis százalékuknál  található egészségügyi probléma a háttérben. Az esetek többségében elmondható, hogy a kilók valóban a bevitt kalóriák nagy mennyiségének köszönhetően jönnek fel ránk. Sajnos az elhízottak többsége egy egész életen át ádáz küzdelmet vív a kilókkal, gyakran eredménytelenül.  Bár rögös a feles kilók leküzdéséhez vezető út, a következő tippek mindenképp megérnek egy próbát:

- Állj le a zsíros ételek fogyasztásával. Felejtsd el a chipset, sült krumplit, cukros üdítőket! Hidd el, a tömérdek zsíros étel habzsolásával azonnal gyarapodik a súlyod. Ha úgy érzed, mindenképp nassolnod kell valamit, egyél zöldséget vagy gyümölcsöt! Az E-vitaminban dús nasik nemcsak esszenciális tápanyagokat juttatnak a szervezetedbe, de bizonyos fajtáik még a gyorsabb anyagcseréhez is hozzájárulnak. A fő, hogy iktasd ki a zsíros ételeket az étrendedből. Ez nem könnyű, ismervén a magyar étkezési szokásokat, de talán itt az ideje a reformkonyha bevezetésének a családban.

- Mindenképp keress fel szakembert! Mielőtt radikális diétába kezdesz, kérd ki háziorvosod véleményét. Ha ő bármi gyanúsat észlel, továbbküld majd egy alaposabb kivizsgálásra. Hormonális zavarok tekintetében például igen színes a paletta, számtalan túlsúlyos tinédzser életét keserítik meg. Ha hasonló betegséget diagnosztizálnak nálad, ne aggódd túl, hisz az orvostudomány többé-kevésbé képes megbirkózni ezzel a problémával, csak készülj fel hosszú távú gyógyszeres kezelésre.

- Amennyiben az orvos nem fedezett fel semmilyen fizikai rendellenességet, valószínűleg pszichikai tényezők húzódnak a mértéktelen túlsúly hátterében. Ebben az esetben se ess kétségbe, konzultálj pszichológussal. Ő majd megkísérli feltárni az esetleges lelki okokat. Ha már egyszer megvilágosodsz az okot illetően, könnyebb lesz harcolni önpusztító étkezési zavaraid ellen. Az is elképzelhető, hogy szimplán túl sokat eszel, tehát uralkodj magadon és csökkentsd a napi kalóriabevitelt. A fiatalkori elhízás elleni leghatékonyabb küzdelem mindenképpen a megelőzés! Ha odafigyelsz a táplálkozásra, eleget mozogsz és közben a lelked is harmóniában van a testeddel, nagy baj nem lehet. Ha mégis elkezdesz hízni, ne várd meg, hogy 10 kiló plusz feljöjjön rád, cselekedj mielőbb!Szerző

donna.huScroll to Top