Mit vegyek fel?

2010. 02. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb lány már kiskorától fogva megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a szép ruhák, és csinos kiegészítők iránt. Ám vajon elég ez, vagy nem árt kicsit tanulni is arról, hogy mit-mivel lehet párosítani? Megtudni, hogy a te alakodhoz, magasságodhoz mi áll jól? Kérdéseid vannak a divatról, de látszólag senki sem vesz komolyan?

Nos, Dunai Anita stylist és lánya, a 10 éves Blanka összefogtak, hogy ebben a témában segítséget nyújtsanak neked. Nem azt szeretnék megmondani, hogy mi az idei divat, vagy mitől leszel te a legvonzóbb a fiúk körében. Csupán abban szeretnének segíteni, hogy megtaláld saját stílusod, mely leginkább jól áll, és megmutatja a nagyvilágnak, hogy ki is vagy Te valójában.

Anita, hogy született meg ez a kis könyv?

Sajnos, az a tapasztalatom, hogy sok szülő csak legyint a gyereke öltözködésével kapcsolatban, nem érdekli mit ad rá, úgyis koszos lesz, gyorsan, kinövi, stb... Pedig nekik is éppoly fontos a kinézet, ők is kommunikálnak a megjelenésükkel, nekik is vannak üzeneteik, amelyeket a ruháikkal, a stílusukkal tudnak leginkább kifejezni.

Anita, te magad mikor kezdtél el a divattal, öltözködéssel foglalkozni?

Vicces, de én az általános iskola utolsó éveiben lázadtam minden ellen, ami a jólöltözöttséget jelentette, megrögzött Beatrice rajongó voltam, s kizárólag csöves farmernadrágban és hosszú flanelingben jártam. Aztán szüleimmel Spanyolországba költöztünk, s ez meghatározó volt a további fejlődésem szempontjából. Mellbe vágtak a színek, a hangulatok, az andalúz életforma, s gimnázium mellett egy divattervező iskolába iratkoztam be Sevillában. Gyakorlatilag a divatlapokból tanultam meg spanyolul....

Lányod öltözködésére nyilvánvalóan befolyással voltak a tanácsaid. De ő mennyire szokott beleszólni abba, hogy anyu mit vegyen fel?

Szerencsére még nincs a kritizálós korszakban, de az is lehet, hogy elégedett a mami stílusával... Ő azonban nagyon önálló pontosan tudja, hogy mit szeretne s azzal is tisztában van, hogy mi áll neki jól, szinte sosincs nézeteltérés köztünk, nagyon egyezik az ízlésünk.

Pontosan hány éves korig ajánlanád ezt a könyvet?

Szerintem a tizenhárom éves kor az bizonyos értelemben választóvonal-persze ez van akinél előbb vagy később jelentkezik- amikor a lányok elkezdik festeni magukat, a kinézetükkel már a másik nem meghódítására is törekednek, előkerülnek a zenekarok, az ideálok, szóval már más szempontok is közrejátszanak a külső kialakításában. Pontosan azért tartom fontosnak, hogy még mielőtt ez a korszak beköszönt, már minden lánynak legyen kialakult képe magáról, az alkatáról, a színekről  a stílusokról. Mert ha el is veszti egy kicsit a fejét és túlzásokba esik, azért a megszerzett ismeretek nem múlnak el nyomtalanul...

Sok szülő számára a növésben lévő gyerek ruhatára egy kész pénznyelő, hisz általában    gyorsabban kinövik a ruhákat, mint, hogy azok kiszolgálnák az idejüket. A szülőknek mit javasolsz? Mire költsenek inkább, és mit vegyenek meg mondjuk egy olcsóbb üzletben?

Nem a divat a lényeg, persze egy osztályközösségben nem jó lemaradni, vagy túl ósdinak tűnni, mert akkor felesleges kellemetlenségek érik az embert. A legfontosabb az ápoltság, a színek párosítása, az alkathoz illő öltözködés, az, hogy kialakuljon a gyerekben az igény, tudja, hogy fontos a kinézet, az átgondolt, tudatosan kiválasztott ruhadarab és hajviselet.

Szerinted miért fontos, hogy egy 8 éves kislány már tisztában legyen az öltözködés alapvető szabályaival?

Szeretném, ha nem felnőttkorában kellene küzdenie azzal, rengeteg csalódáson túl, hogy neki semmi nem áll jól, fogalma sincs, hogyan emelje ki a szép részleteket magán, merre keresse saját stílusát, milyen ruhadarabok illenek egymáshoz, s melyek nem. Sokkal könnyebb dolga lesz, ha ez egy természetes  és mindennapos rutin részévé válik az életében. Nem lesz kínszenvedés a próbafülkékben szembesülnie önmagával, s kevesebbet fog költeni, hiszen mindig a megfelelő ruhadarabokat veszi majd meg.

Mennyire tartod fontosnak, hogy ezt a könyvet anya és lánya együtt forgassa, olvassa át?

Nagyon fontosnak tartom, hiszen ez egy közös játéknak, ruhatárelemzésnek, kalandnak is felfogható anya és lánya között. ellenőrizhetik egymás szekrényét, véleményt mondhatnak egymás ruhadarabjairól, kiválogathatják együtt a felesleges holmikat. Szerintem ez egy jó móka!

Manapság te milyennek tartod a fiatal lányokat célzó divatirányzatokat?

Jó lenne, ha a fiatal lányok megtanulnák, hogy ne feltételek nélkül kövessék a divatirányzatokat, hiszen azok nem mindenkinek állnak jól. Vagy válogassák ki a trendek közül azt, amelyek hozzájuk illenek.  Valamint az sem ártana, ha rájönnének, hogy a visszafogott elegancia, az arany középút mennyivel izgalmasabb a fiúk számára is, mint a mindent kipakolok és megmutatok elmélet. Nem vagyok a szexi öltözködés ellen, sőt, mindig is arra bíztattam mindenkit, hogy emelje ki a szép részleteket magán, de egy részlet bőven elég egyszerre. Nem kell mindent kitálalni egyetlen összeállításban.

Hogy látod, a szülőknek, idősebb testvéreknek mekkora befolyásoló ereje van a jó stílus kialakításában, ha van egyáltalán?

Igen a szülői minta fontos, mert beépül az ember stílusába és viselkedésébe, de egy idő után ki kell alakítanunk saját magunkat, meg kell ismerkedünk saját testünkkel és lelkünkkel s eszerint felépíteni kinézetünket is. Ez nem egy automatikus folyamat, ezek tudatos döntések sorozatai.

Mennyire tartod jónak, ha a fiatal lányok a tőlük nem sokkal idősebb sztárok és celebek stílusát próbálják követni, amit nyilvánvalóan egy stylist alakított ki a számukra?

Attól függ, kiét követik, mert ismerek tökéletesen öltözködő celebeket és borzalmasan kinéző hírességeket is. Nem tartom hatalmas hibának, ha valaki szimpatizál egy sztárral, kedveli a stílusát, sőt úgy érzi hasonlóak az adottságai is, és megpróbálja leutánozni egy egy részletét az öltözködésének.  Persze ezt is a saját képére kell formálnia, de a stílus keresésében segíthet egy ízlésesen öltözködő híresség.

Mi volt a legfontosabb divat tanács, amit Blankának adtál?

Ha véletlenül nem találtuk a közös hangot ruhakérdésben, akkor eddig azzal zártam le a vitát, hogy bocs, de én értek hozzá, könyvet is írtam a témában! Ezt az előző, felnőtteknek szóló könyvemre célozva tehettem meg, amióta azonban ebben a könyvben Blanka is társszerzőm lett, már nem érvelhetek ezzel....

Dunai Anita stylisttal Sebők Anna beszélgetett.

A kötet 15% kedvezménnyel megvásárolható ITT, a book.hu oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top