Mofettától a klimatikus helyekig

2010. 12. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
 

Hideg az idő, fázik a lábad, betegség gyötör vagy csak pihenni szeretnél? Látogass el néhány különleges helyre hazánkban, ahol az élvezeteket halmozva az egészségeddel is jót tehetsz! Összegyűjtöttünk pár olyan helyet, ahol hóesésben is garantáltan jól érezheted magad!

Mofetta, a szárazfürdő

Ki hitte volna, hogy egy nyugodt kis hegyvidéki település olyan kincset rejt, melynek Magyarországon nincs párja! A geológusok által Mofettának nevezett, szén-dioxidot tartalmazó és alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgésre Mátraderecskén úgynevezett szárazfürdőt telepítettek, ahová a különböző betegségekben küzdők gyógyulni járnak. Miben rejlik a titka? Az 1000 m-ről feltörő gyógyhatású gázban, mely a szén-dioxid mellett nagy koncentrációban radont is tartalmaz. A gázok különösen jó hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, reumatikus panaszokra, de gyógyítólag hatnak a különböző autoimmun betegségek, köszvény, csontritkulás, nőgyógyászati, meddőségi és impotenciaproblémák esetén is. A szárazfürdőt szigorú szakorvosi és szakasszisztensi felügyelet alatt vehetik igénybe az érdeklődők, egyszeri kipróbálására azonban ezek nélkül is lehetőség nyílik.

  Kuriózum a termálfürdők között

Miskolctapolca igazi érdekességnek tekinthető a termálfürdők palettáján. Barlangfürdőjének vize olyan magas hőfokú, mely egyedülállónak tekinthető egész Európában. Barlangi klímájának, meleg karsztvizének gyógyhatást tulajdonítanak, a fürdő kristálytiszta levegőjében a tüdő felfrissül, megnyugszik a lélek és az egész test átadhatja magát a relaxálás kellemes érzetének.

A legnagyobb kincseként számon tartott Tavas-barlangot a víz évezredeken keresztül vájta ki kemény mészkősziklákból, hogy 1959-ben végre hosszú előkészületi munkák során barlangfürdővé alakuljon és a természet kincseit az ember maradéktalanul élvezhesse.

A benne található termálvíz sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t, így korlátlan ideig élvezhető benne a fürdőzés, úszkálás mindamellett, hogy a vízsugár masszírozó hatását az úgynevezett „dögönyöző” által maximálisan kihasználhatjuk.

  Klimatikus helyek

Bár e kifejezést elsősorban magas hegyvidéki tájakra alkalmazzák, hazánkban is találhatóak olyan helyek, ahol már maga egy séta is gyógyhatású.

Kékestető hazánk egyetlen magaslati klímájú gyógyhelye, ahol a légnyomás 10 százalékkal kisebb, mint sík vidéken, így gyógyhatásúnak mondható. A kisebb légnyomás hatására javul a légcsere a tüdőben, a vérben pedig növekszik a vörösvértestek és a hemoglobintartalom növekszik. A klíma tökéletesen kedvez az idült légúti betegségben szenvedőknek, asztmásoknak, a levegő hatására javul az endokrin mirigy betegségeiben szenvedők állapota.

Mátraháza tengerszint felett 710 méteres magasságban fekszik, tiszta levegőjű, magaslati üdülőhely, melynek klímája a tüdőbetegségben szenvedőknek ideális. Nem véletlen, hogy 1932-ben itt nyílt meg hazánk első tüdőszanatóriuma, mely annak idején elsősorban tbc-s betegekre specializálódott. A tuberkolózis elleni hatékony küzdelem után azonban más légzőszervi megbetegedésben szenvedőket is fogadott és fogad jelenleg is, az intézményen belül járóbeteg-ellátás is található.

Mátraháza és Kékestető mellett Magyarországon klimatikus helynek tekinthető még Bükkszentkereszt, melynek levegője pajzsmirigy-betegségekben, vérszegénységben, súlyos légzési nehézségek esetén ajánlott. Galyatetőre és Lillafüredre szellemi és fizikai kimerültség esetén látogassunk el, Mátrafüreden tüdőasztma esetén nyerhetünk gyógyulást. Szilvásvárad levegője vegetatív labilitás esetén ajánlott, Dobogókő levegőjén az álmatlanság és magas vérnyomás ellen küzdhetünk.

Bárhová is menjünk, szárazfürdőt vegyünk vagy egy barlangban lubickoljunk, legyen tél vagy nyár, az alapkövetelmény, hogy jól érezzük magunkat. Ennek megléte már maga a gyógyulás…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top