Múlnak az évek, mást kell ennem? 1.

2008. 12. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy bizonyos kortól a táplálkozást át kell alakítani. Lényeges (nem csak ebben a korban) a fehérje felvétel:  sovány hús, hal, és zsírszegény tejtermékek formájában. A húsról és a halról annyit kell tudnunk, hogy ezek a termékek a mélyhűtőből idősebb emberek számára könnyebben emészthetők, mert sok fehérje kötés a hideg hatására a szervezet által könnyebben feldolgozható. A kórházakban, és az idősek otthonaiban tudatosan dolgoznak mélyhűtött hússal, és hallal.

Kenhető zsiradékokat, mint a vaj, margarin, zsír, mindenképpen csökkentsük és nagyon  figyeljünk a táplálékok rejtett zsírtartalmára. Ilyenek a kolbászok, zsíros sajtok, tejszínhab, zsíros tej.

Részesítsük előnyben az olajakat az állati zsírokkal szemben. Használjunk többszörösen, illetve egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajakat, mint pl. kukoricaolaj, tökmagolaj, olívaolaj. Állati zsiradékok és a kókusz zsír egyáltalán nem hasznos a szervezet számára, emelik a koleszterinszintet, növelik a plusz kilók számát.

Mivel a bélmozgás idősebb korban renyhébb, az emésztés lelassul, különösen fontos, hogy naponta 30 gramm ballaszt anyagot fogyasszunk. Így meg tudjuk előzni a székrekedést, ami tipikus időskori jelenség. Ballasztanyagokat a gabonafélék, müzlik, gyümölcsök, teljes őrlésű lisztből készült tésztafélék és a zöldségek tartalmaznak.

Ne feledkezzünk meg a vitaminokról sem! Ezek tartják az élet motorját mozgásban. Nagyon gyakran hiány áll fenn, a D, E, B1, B2, B6 vitaminok, folsav, és az ásványi anyagok, Calcium, Magnesium, és Cink esetében.

A D vitamin különösen fontos, mert a szervezet a napsütés hatására saját magának állítja elő és a csontképzés jelentős segítője. Levegőzzünk naponta, akár a nyitott ablaknál ülve! D vitamint a halak, tej, tojás, margarin, és gombák fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe.

Hetente tartsunk egyszerűen egy gyümölcs és zöldségnapot, és egy fehérjenapot. Ezeken a napokon ne fogyasszunk szénhidrátokat és zsírokat.

Sok idős ember túl keveset iszik. Az idősebb emberek a szomjúságérzete nem olyan intenzív,  a szervezet víztartalma a kor előrehaladtával amúgy is csökken. Ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Az izmok visszafejlődnek, csökken a sejtek folyadéktartalma,  a vesék kisebbek lesznek,  romlik a közérzetünk ha keveset iszunk.

Az idősebb embereknek naponta másfél-két liter folyadékot kellene magukhoz venniük, ezzel megelőzhető a székrekedés is. Ezzel egyidejűleg azonban mellőzni kellene a cukrot, vagy alkoholt, tartalmazó italokat, mert ezek csak túlsúlyt okoznak. A táplálkozásnál mellőzzük a nagy adag ételeket, és a túl hosszú szüneteket az étkezések között. Ételeink legyenek gazdag  vitál anyagokban, és minél kisebb az energiatartalomban. Elkészítésük legyen kímélő, összetételük változatos. Együnk naponta ötször, figyeljünk oda már mától, ne várjunk holnapig!

A következő részben az agy táplálékairól olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$2211$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top