Ne fojts meg!

2011. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor friss egy kapcsolat, szinte el sem válnál a kedvesedtől, a nap minden percét szeretnéd vele tölteni a lehető legszorosabb közelségben. Azután lassan elmúlik az intenzív lángolás időszaka, és elkezdődik a kapcsolat második szakasza, amikor már nem borul rátok az a bizonyos lila köd, kicsit eltávolodtok egymástól és elkezdtek működni a mindennapokban is. Rendjén is van ez, hiszen egy idő után fojtogatóvá válna, ha fennmaradna ez a nagyon szoros közelség és felfokozott állapot. Persze, mindenki arra vágyik, hogy a párja szeresse és akarja őt, és ezt ki is mutassa, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez miként történik. Sokszor előfordul ugyanis, hogy fojtogatóvá válik a szerelem, mert az egyik fél birtokolni akarja a másikat.

 

Először fel sem tűnik, hiszen olyan kedves, hogy naponta többször is felhív, hogy szinte óránként küld sms-t, és ha nem tud elérni, őszintén aggódik érted. Amikor már a barátaiddal, családoddal való kapcsolatot ássa alá, halkan megszólal a vészcsengő, és amikor rajtakapod, hogy a híváslistádat és az e-mail fiókodat nézegeti, már határozottan érzed, hogy fojtogat a kapcsolat. Ez azonban a jobbik eset, ugyanis sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már teljesen a párjuk tulajdonává válnak, és alárendelt szerepbe kerülnek.

Adódik a kérdés, hogy mi készteti ezeket az embereket arra, hogy teljes kontrollt gyakoroljanak a párjuk felett ahelyett, hogy egy egyenrangú, kiegyensúlyozott kapcsolatot építenének, ami bizalmon, tiszteleten és elköteleződésen alapul? Miért nem képesek megbízni a partnerükben és valóban partnernek tekinteni? Nincs egyértelmű válasz, hiszen minden ember és minden kapcsolat egyedi. A leggyakoribb ok, hogy olyan családban nőtt fel, amelyben nem működött a bizalom és a családtagok nem számíthattak egymásra. Az is nagyon gyakran vezet birtokló viselkedéshez, ha valaki csalódott korábbi partnerében, mert az megcsalta, kihasználta vagy bármilyen más módon visszaélt a bizalmával. Gyakran áll a háttérben önértékelési zavar, amit azzal kompenzál az illető, hogy uralkodik a partnere felett. Bármi is az ok, jellemző az ilyen személyiségre, hogy alapvetően önmagában nem bízik, nem hiszi el, hogy szerethető, értékes ember. Épp ezért nem hiszi el azt sem, hogy a párja pusztán azért vele maradna, mert élvezi a társaságát és kötődik hozzá, egyéb eszközökhöz folyamodik hát, amikkel magához kötheti. Az eredmény persze épp az ellenkezője lesz, hiszen csak idő kérdése, hogy elmeneküljön a fojtogató kapcsolatból a másik fél, és itt el is kezdődik az ördögi kör.

A birtoklás nagyon sokféle formában megnyilvánulhat, rengeteg jel utal arra, hogy a párodnak ilyen jellegű problémái vannak:

Naponta többször felhív, sms-t küld, minden pillanatban tudni akarja, hogy hol vagy. Ha nem tudod felvenni a telefont, azonnal felhívja a barátnődet, a szüleidet, a testvéredet vagy más családtagodat, hogy megtudja tőlük, hol vagy. Mindent megtesz, hogy eltávolodj a barátaidtól, különösen az ellenkező neműektől. Sokféle eszközt alkalmazhat: aláássa a közös programokat, állítólagos terhelő információkat tud meg róluk, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak kijelenti, hogy nem kedveli őket és megkér, hogy ne találkozz velük. Ellenőrzi az üzeneteidet, a híváslistádat, megszerzi az e-mail és a Facebook fiókod jelszavát és rendszeresen belenéz. Nem fogadja el, hogy néha szeretnél egyedül lenni, csajos estét rendezni a barátnőiddel, vagy épp tornázni menni. Elvárja, hogy minden idődet vele töltsd. Megmondja, hogy mit tegyél és mit ne tegyél, és nem fogadja el, ha eltér a véleményed az övétől. Rossz néven veszi, ha megölelsz egy számodra fontos személyt vagy puszit adsz neki. Sokféle módon elérheti, hogy kontrollt gyakoroljon feletted és függő helyzetbe kényszerítsen. Leggyakoribb módszer a pénz: az anyagi függőség kiszolgáltatott helyzetet eredményez és lehetővé teszi az állandó ellenőrzést. Szélsőséges esetben az is előfordul, hogy valamilyen betegséget idéz elő, hogy ezzel biztosítsa a domináns pozícióját. Ez többnyire pszichoszomatikus betegség, amit a viselkedése generál, de arra is volt már példa, hogy az ilyen személyiségű emberek szándékosan betegítették meg párjukat.

Ha párod ilyen személyiség, a legfontosabb teendő, hogy minél hamarabb felismerd a jeleket. Ha ugyanis már a kapcsolat elején kijelölöd a határokat és lefekteted a szabályokat, rengeteg keserűséget megspórolhatsz magadnak. Ugyanilyen fontos, hogy szembesítsd azzal, hogy mennyire rombolja a kapcsolatot a viselkedése. Ha hajlandó szembenézni a problémával, két dologgal érdemes foglalkozni: leásni a probléma mélyére és kideríteni, hogy miért akar birtokolni, illetve meggyőzni arról, hogy önmagáért szereted és megbízhat benned. Gyakran előfordul, hogy tagadja a problémát és aggódásnak, gondoskodásnak álcázza a birtoklást. Ilyenkor a bizalom erősítése lehet a megoldás. Ha ugyanis azt látja, hogy őszintén élvezed a társaságát, elfogadod őt és hűséges vagy hozzá, akkor van rá esély, hogy lassan megváltozik a viselkedése. Ha ez nem történik meg és nem hajlandó szembenézni a problémával, sajnos el kell gondolkodnod azon, hogy ér-e ennyit neked ez a kapcsolat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top