Nedűk és étkek

2009. 10. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Három fő szabálya van az étel és a hozzá illő bor kiválasztásának. Az egyik a hasonló ízek egyeztetése. Savanyú ételekhez savasabb borokat válasszunk. Ha például savanyú káposztából készült ételt fogyasztunk, ahhoz megfelelő választás a savasabb bor, hisz a káposzta íze után a bor savassága nem lesz annyira érezhető. A második a függőleges egyeztetés szabálya. Ilyenkor már egy egész ételsorhoz kell úgy kiválasztanunk a borokat, hogy figyelembe veszünk néhány alapszabályt: a fehérbor általában megelőzi a vöröset, a száraz pedig a félédeset és az édeset. A könnyű bor megelőzi a testesebb bort, a fiatalabb az idősebb évjáratút, az egyszerű ízhatású az összetettebb ízhatású bort. A harmadik főszabály pedig az ellentétes ízek egyeztetése. Általában az édes ízt párosítják a többi alapízzel, hiszen ezt a legegyszerűbb hozzárendelni a különböző ízekhez. Például az édes-savanyú ízpárosításhoz, az édes és félédes borok illenek a legjobban, ugyanúgy, mint az édes-sós ízpárosításahoz, a sós-savanyú ízpárosításhoz pedig a kevésbé savas borok passzolnak. Néhány ételhez igen nehéz megfelelő bortípust választani, így ezekhez legtöbbször asztali borokat kínálnak. Ilyen étel az articsóka, csípős mártások, csokoládé, tartármártás, fagylalt, saláta, paradicsom vagy a narancs. Ha egy menüsor mellé  kéne kiválasztani a megfelelő nedűket, akkor az a következőképpen alakulna: a könnyű előételekhez általában a könnyű fehér borok illenek, mint például a szép rizlingek, chardonnayk, savignon blancok. A meleg előételekhez teltebb borok illenek, például egy olasz rizling. Halételekhez a legjobb választás egy zöld veltelíni, vagy egy finom chardonnay. A főételek jellegétől függ az, hogy milyen bort illik kínálni hozzá, például a világosabb húsokhoz érettebb fehér borok illenek – néhány éves furmintok, hárslevelűek - , vörös húsokhoz, vad húsokhoz, pörköltekhez, az érett vörösborok illenek - cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, jó évjáratú kékfrankos, szekszárdi vagy egri bikavér -, a tejföllel és parikával ízesített ételekhez kellemes párosítás a száraz vagy félszáraz fehérbor – balaton-felvidéki olaszrizling. Elsőre nehéz feladatnak tűnhet a megfelelő bor kiválasztása kedvenc ételeinkhez, de ehhez a boros palack címkéje is némi segítséget nyújthat számunkra. Kevés kísérletezéssel pedig hamar ráérezhetünk, hogy az adott ételhez melyik nedű a legkiválóbb.

képek forrása: flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top