Nem kell már az a cumi!

2010. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az angol nyelvben a cumira két olyan kifejezést is használnak, melynek jelentése „nyugtató”. Nem véletlenül. Ez az aprócska tárgy egyes gyerekekkel szinte csodát tesz, mikor zaklatottak és eltörik náluk a mécses. Csak rácuppannak a kedvenc cumijukra, és már nem is potyognak annyira a könnyek. A cumi segítségével megtanulják megnyugtatni magukat, külső segítség nélkül.

Ám olyan 12-18 hónapos kor táján már ideje leszokni róla. Nem pusztán azért, mert a nagylányok és nagyfiúk már nem cumiznak, sokkal inkább azért, mert a későbbiek során a cumi felnyomja a szájpadlást, és így a fogak egyenetlenül nőnek majd. A „kócos” fogsor pedig beszédhibák kialakulását vagy a többi gyermek gúnyolódását vonhatja maga után.

A cumit tehát ajánlott inkább előbb, mint utóbb elfelejteni a gyermeknek, de ne úgy igyekezzünk leszoktatni róla, hogy egyik nap még van cumi, a másik nap pedig már elvitte a kiscica. Fokozatosan kapassuk le róla a gyermeket, annyiszor magyarázva el, miért ne cumizzon már, ahányszor csak szükség van rá. Nyugodtan mondhatjuk, hogy „Már nagylány vagy, a cumi a kisbabáknak valók.” …És melyik csemete ne szeretné, mikor „NAGY”-nak tituláljuk?

Mint mondtuk, ne egyik percről a másikra fosszuk meg a gyermeket a cumijától. A fokozatosság része, hogy első lépésként otthon továbbra is használhatja, de a házon kívül már nem. Egyezzünk meg vele, hogy „Most a boltba megyünk, a cumi itthon marad, de elhozhatod valamelyik játékod helyette.”

Ha a boltban kitör a hiszti, ne kerüljön elő a zsebünkből a „vészhelyzet" cumi. Csitítsuk gyermekünket, nyugtassuk meg, de a cumija nélkül. A rosszalló tekintetekkel pedig ne foglalkozzunk, a gyermekünk javát akarjuk, és az nem szolgálja, ha következetlenek vagyunk. Ha már hozzászokott, hogy csak otthon lehet cumizni, akkor fokozatosan csökkentsük a házon belüli cumi-időt is.

Egy-egy hiszti a boltban, az utcán, otthon. Nem tudjuk megnyugtatni, kéri a cumiját. Tudjuk, hogy helyesen cselekszünk, de azért mardos a lelkiismeret, mikor halljuk az üvöltését, látjuk a könnyáztatta arcocskát. Ne engedjünk a lelkiismeretfurdalásnak – nem a szeretetünktől, gondoskodásunktól fosztjuk meg gyermekünket, hanem a cumijától.

Szerencsére azért a gyerekek figyelme könnyen elterelhető. Kéri a cumiját, készül kitörni a vihar? Tereljük el a figyelmét, kérdezzünk tőle valamit, kezdjünk el vele valami érdekeset játszani. Bárhova is megyünk, mindig legyen a táska mélyén néhány játék, és ha látjuk, hogy ajaj, baj lesz, gyorsan belekezdhetünk az elterelő hadműveletbe: „Nézd csak, mi van anya táskájában!”

Mint mondtuk, valami játék, könyv, bármilyen érdekes tárgy legyen a táskában. Még véletlenül se csoki, cukorka. Ugyanis ha édességgel nyugtatjuk, akkor a cumizást egy olyan szokásra cseréljük, mely gyermekünk egész életét negatív irányba befolyásolhatja: stresszhelyzetben mindig enni fog, és ennek a következtében elhízhat, ami súlyos fizikai és lelki problémákat okozhat nála. Ugye, nem ezt akarjuk elérni?

A leszokást a cumiról akadályozhatja, ha azt bájos becenévvel láttuk el. Mostantól ne használjuk, így idegenítve el a gyermektől. A család többi tagját, a gyermekre felügyelőket tájékoztassuk, hogy éppen leszokóban vagyunk a cumiról, és semmi esetre se adják neki azt oda, mikor velük van. A szabály az szabály – a nagyinál is.

Amikor pedig úgy látjuk, hogy végleg ideje búcsút inteni a cuminak, rendezhetünk neki egy búcsúztatót, ahol elköszönünk tőle, vagy mivel gyermekünk már NAGYlány/fiú, nekiajándékozhatja egy kisebb lurkónak. Így nemcsak a cumitól búcsúzik, de azt is megtanulja, hogy az életben bizonyos dolgoktól meg kell válnunk, de ez már egy másik történet, most örüljünk neki, hogy végre cumimentesek lettünk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top