Nőgyógyászati gondjaink 3. – Nőgyógyászati rémületeink

2008. 11. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vannak bizonyos tünetek, melyekre ha nem figyelünk oda, komoly gondot okozhatnak. Azért a helyzet nem annyira sötét, mint azt először gondolnánk! Testünk mindig jelzi a problémát, nem árt tehát gondosan figyelni változásait.

Szinte minden nő tapasztalta már élete során legalább egyszer, hogy folyása rossz szagú, híg, esetleg még el is színeződött. Ha ilyet tapasztalunk, ne essünk pánikba. Valószínűleg a bakteriális vaginózis nevű fertőzéssel állunk szemben. Ilyenkor a vaginában felszaporodnak a normál körülmények között ártalmatlan baktériumok – fogékonyabbá téve testünket a nemi úton terjedő betegségekre. Pánikolás helyett inkább keressük fel nőgyógyászunkat, aki a vizsgálat után felír valamilyen orvosságot – ezzel pedig elkerülhetjük, hogy a fertőzés feljebb hatolva a szervezetben komolyabb bajt okozzon.

Az alhasi fájdalom általában húgyúti fertőzésre utal, különösen akkor, ha a fájdalomhoz gyakori vizelési inger társul és közben égő érzést tapasztalunk. Elsőre ritkán alakul ki súlyosabb gyulladás, de a tünetek gyors kezelést igényelnek. Ha ilyen tüneteket észlelünk testünkön, minél előbb keressük fel az urológiát. Ha időben orvoshoz megyünk, egyrészt megkímélhetjük magunkat rengeteg fájdalomtól, másrészt pedig nem árt, ha tudjuk, hogy ha nem kezeltetjük a problémát, komoly vesegyulladást okozhat – ami igen nagy százalékban meddőséghez vezet! Különösen a fogamzásgátló tablettát szedőknél fordul elő, hogy köztes vérzésük jelentkezik. Ez leggyakrabban a tabletta szedésének első hónapjaiban, vagy gyógyszerváltás után jelentkezik. A más néven pecsételő vérzés oka egyelőre nem ismert. Nem okoz különösebb gondot, ha azonban annyira erős, hogy kénytelenek vagyunk intimbetétet/tampont használni, irány a nőgyógyász. Valószínűleg a választott tabletta nem megfelelő szervezetünknek – általában a túl magas hormontartalom az ok – így át kell térnünk egy másikra.

Ha minden egyes alkalommal nagyon megszenvedünk menstruációnkkal, próbáljuk ki az alábbi egyszerű trükköt: a menzesz előtti tünetegyüttesre szedjünk kalciumtablettát, mert az enyhítheti a kínos nyűgöket. Egy próbát mindenesetre megér! Sok nő tanácstalan a tekintetben, hogy tulajdonképpen melyik is ciklusuk első napja. Első napnak mindig az számít, amikor elkezdődik a havi vérzés. Ciklusunk utolsó napja pedig az, amely előtt megjön a következő menstruáció. Nagyon fontos feljegyezni az első és utolsó napja, mert e dátumok segítenek meghatározni, hogy ciklusunk szabályos-e vagy sem. Az úgynevezett szabályos ciklus 21 és 35 nap között bármilyen időtartamot jelenthet. Ha ciklusunk három hónapon keresztül ennél rövidebb vagy hosszabb, forduljunk orvoshoz. Nőgyógyászunk meg tudja ugyanis állapítani, hogy ez az állapot normális-e, vagy esetleg valamilyen hormonális elváltozás áll a háttérben.

És végül íme egy kis kedvcsináló a biztonságos szexhez: a nőkhöz szól az új amerikai óvszer! Az amerikai Családtervezési Szövetség – a Planned Parenthood – új óvszert dobott piacra férfiaknak, hirdetése azonban a nőket célozza meg. A nemi úton terjedő betegségek ellen védő, síkosított latexből készült viselet négyféle, igen diszkrét csomagolásban kapható – dobozán ugyanis sem meztelen nővel, sem pedig felhevült pasival nem találkozunk. Sajnos idehaza egyelőre hiába keressük, de a jövő reményében – na és persze az angol gyakorlása végett – bővebb információért látogassunk el a properattirecondoms.com oldalra, ahol igen sok minden kiderül e nem mindennapi apróságról! Legközelebb három, övön aluli malőrről olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$1729$$

$$1844$$

$$1965$$

$$2127$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top