Női életek, sorsok

2009. 03. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sisi, a magyarok nagyasszonya:

„Sisi jól tudott magyarul. Az első magyar szavakat, mondatokat még Rudolf dajkájától leste el, majd a magyar beszédet társalkodónőjétől, Ferenczy Idától tanulta meg. Az pedig, hogy a királyné mind szóban, mind írásban választékosan tudta magyarul kifejezni magát, a neves publicista, Falk Miksa érdeme.

A Kiegyezésben játszott szerepe ellenére Ferenc József és Erzsébet házassága megromlott. Ekkor vetette papírra e sorokat: „Az embert tizenöt éves korában eladják, tesz egy esküt, amit nem is ért, amit azonban harminc éven keresztül vagy tovább bán, s ami alól többé nem nyer feloldozást”. A személyes érzelmeit a külvilág elől elrejtő uralkodó őszintén szerette, de megérteni nem tudta feleségét. Csalódott volt, mert Sisi nem tudott és nem is akart megfelelni a birodalom császárnéjával szemben támasztott követelményeknek.”

Hillary Clinton, napjaink példaképe:

„Hillary Clinton az Egyesült Államok külügyminisztere, jogász, politikus – és nem utolsósorban anya. A korunk egyik női példaképének tekintett asszony azonban minden területen képes helytállni. Diplomáciai érzéke, munkabírása és intelligenciája magasan sok férfi kollégája fölé emeli, mégis képes a férfiuralta politikai világban nőként megjelenni. (…) First Ladyként erősen megosztotta az amerikai közvéleményt. Férjének második hivatali periódusában a médiát a Lewinsky-botrány uralta. Mint ismeretes, az elnök szexuális kapcsolatba keveredett egy Fehér Ház-i gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az üggyel kapcsolatban eljárás is folyt Clinton ellen. Hillary akkoriban rendkívüli diplomáciai érzékről tett tanúbizonyságot: nem fejtette ki ugyanis véleményét a nyilvánosságnak a történtekről, hanem csak később, önéletrajzi könyvében, az Átélt történelemben tette meg mindezt.”

A cikkeket teljes terjedelmükben elolvashatjátok az Ajándék.hu oldalon!

Kapcsolódó anyagok:

$$2787$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top