Ökotakarítás, avagy nagyanyáink praktikái

2008. 09. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 Manapság a tisztításra alkalmas kemikáliák nemcsak károsak az egészségre, a környezetre, de rendkívül drágák is. De mihez nyúlhatunk, ha a színes flakonok tiltólistán vannak? Elsősorban is olyan ételízesítőkhöz, mint az ecet, feltétlen 20%-os, a szódabikarbóna, a durva szemű konyhasó és a citromlé. Ezen kívül jó, ha kéznél van egy üveg hidrogén-peroxid, egy zacskó bórax, egy mosószappan és egy üveg 70%-os alkohol. Ezek a szerek kevésbé agresszívak, mint vegyi anyagokkal dúsított társaik, így előfordulhat, hogy egyes esetekben hosszabb idő alatt hatnak.

 A mosható felületek tisztításához kiváló mixet készíthetünk, ha a mosószappant feloldjuk egy liter forró vízben, majd hozzákeverünk egy evőkanál bóraxot és két deciliter citromlevet. A járólap felmosásához öt liter vízben két kávéskanál szódabikarbónát, két kávéskanál bóraxot és két evőkanál ecetet keverjünk el. Vízkő és rozsdafolt eltávolításában is a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé a mester. Eldugult lefolyó esetén szórjunk két púpos evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, öntsünk utána ecetet, majd dugaszoljuk be. Néhány óra elteltével, engedjünk rá forró vizet, ami remélhetőleg már pillanatok alatt le is folyik. A zománcozott felületeken található rozsdafoltok elleni harcban jó segítőtárs a citromlé. A fugán és a sarkokban megbújó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet teszünk rá és egy éjszakán át állni hagyjuk. A fehérítő és fertőtlenítő hypo helyett használjunk a mosáshoz hidrogén-peroxidot, vagy bóraxot, amely azonos hatású, de kevésbé ártalmas ránk és környezetünkre nézve.

A konyhában az odaégett lábosokat könnyen lesikálhatjuk, ha előbb feltöltjük vízzel, feloldunk benne két teáskanál szódabikarbonát, majd a keveréket felforraljuk. A mosogató tisztítására – fertőtlenítő mellékhatása miatt – egy marék durvaszemű konyhasó javasolt. A tükrök, ablakok, vitrinek csillogása érdekében készítsünk „pucoló-permetet”, egy rész ecet és négy rész víz keverékéből egy szórófejes flakonba, spricceljük az üvegfelületre, végül újságpapírral töröljük fényesre.

Fabútor és fapadló ápolására nagyon jó hatású a meleg tej, a karcolások eltűntetése végett pedig a világos színű fát mogyoróbéllel, a sötétet dióbéllel dörzsöljük be. A biotakarítás kissé időigényesebb, azonban jóval olcsóbb, mintha öt-hat féle vegyszert kell megvásárolnunk, melyek igen gyorsan pótlásra is szorulnak. Mai környezetszennyezett világunkban azonban nem mellékes az sem, hogy hozzájárulhatunk gyerekeink valamivel természetesebb, egészségesebb viszonyok közt nőjenek fel. Gondoljunk csak bele nagyanyáink még nem is igazán tudták, mi az allergia, a mi korunkban pedig már a gyerekek között is népbetegségnek számít!

Kapcsolódó anyagok:

$$382$$

$$346$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top