Olasz konyha kezdőknek

2011. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell olasznak születni, sőt még csak kiházasodni sem ahhoz, hogy otthonunkba varázsoljuk Olaszország ízeit. Kevesen tudják, de az, amit mediterrán konyhaként, egészséges táplálkozásként, cucina italianáként emlegetünk, az elsősorban Dél-Olaszország gasztronómiai öröksége.

 

Az olasz csizma különböző pontjain különböző jellegű a konyhaművészet, vegyük például a főzéshez használt zsiradékot. Északra a vaj, közép Olaszországra a disznózsír, délre az olivaolaj volt a legjellemzőbb, csak a kontinensen belüli utazgatások megindultával, az 1980-as, 1990-es években érkezett a például a pizza északra és kezdtek el keveredni a különböző szokások. A déliek szerényebb életkörülmények között élnek, de mivel a legtöbben foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermesztéssel, valamint halászattal, így ezekhez a dolgokhoz olcsón hozzájutnak a piacokon, egészségessé és egyszerűvé varázsolva a konyhájukat. Íme két recept, amivel gyorsan olasz hangulatba kerülhetünk.

Paradicsomos bruschetta 4 személyre

 

Az olasz előételek legkedveltebbje a bruschetta. A pirítósszerű kenyérkék számtalan feltéttel készülnek, a legjellemzőbb és legkedveltebb természetesen a paradicsomos, elkészítése pedig rendkívül egyszerű.

2 francia bagett

egy kiló paradicsom

2-3 fokhagyma

bazsalikom

egy evőkanál olivaolaj

parmezán

Forraljunk egy nagy lábasban vizet, dobáljuk bele a megmosott paradicsomokat, és körülbelül két percig hagyjuk őket benne. A cél, hogy könnyen le tudjuk húzni a héjukat. Ha megszurkáljuk őket egy kés hegyével, egyből látjuk, elkezd-e felkunkorodni a héjuk vagy sem. Két perc után vegyük ki, semmi esetre se főzzük őket túl sokáig. Öblítsük le a paradicsomokat hideg vízzel, majd húzzuk le a héjakat. Ha ez megvan, apró kockákra kell vágni a paradicsomokat, de csak a húsukat, a magos részektől túlságosan folyóssá válna a feltét. A felkockázott paradicsomokat egy nagy tálba tesszük, megsózzuk, rányomunk ízlés szerint fokhagymát, bazsalikomot tépkedünk rá és végül egy evőkanál olivaolajjal összekeverjük. A kész feltétet olivaolajon megpirított bagettszeletekre szedjük és megszórjuk parmezánnal.

Húsgolyók paradicsomos szószban 4-6 személyre

 

Az egyik legkedveltebb olasz étel, amely számtalan értelmezéssel rendelkezik szerte a világon. Mindenütt máshogy készítik, hazánkban gyakran a magyar töltött paprikához hasonlítják. Én az utazós műsorokból ismert David Rocco receptjére alapozom a sajátomat.

500g daráltmarha

100 g ricotta

1 fej vöröshagyma

2-3 fokhagyma

800 gr paradicsompüré

500 gr spaghetti

egy tojás

1 pohár parmezánsajt

só, bors

egy evőkanál olivaolaj

bazsalikom/petrezselyem

Egy nagy tálban összekeverjük a húst, a ricottát, a tojást, a parmezánt, sót és borsot. Kezeinkkel apró golflabdákat formázunk belőle, és félretesszük őket. Egy nagyobb méretű lábasban hevítsünk fel egy evőkanál olivaolajat, pirítsuk meg az apró vágott hagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pár másodpercig futtassuk meg az olivaolajon. Ezt követően öntsük rá a paradicsompürét, forraljuk fel, adjunk hozzá sót és borsot, tegyük bele a húsgolyókat, majd közepes lángon főzzük őket 20-30 percig. Ha kész, adjunk hozzá ízlés szerint bazsalikomot vagy petrezselymet. Míg a szósz rotyog, főzzük meg a spaghetti tésztát, vastagságától függően körülbelül 8-10 perc alatt lesz al dente, de a dobozra vagy zacskóra mindig ráírják az ajánlott főzési időt.

Buon appetito!

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top