Finom kalács

2011. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:  

60 dkg liszt, 2 egész tojás, 3 dl tej, 1 dl étolaj, pici só, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 20 + 5 szem édesítőszer,  2 evőkanál kakaópor, margarin v. zsír a sütő kikenéséhez.

Elkészítés:

A 3 dl meglangyosított tejet osszuk el háromfelé így: egy mokkáspoharat töltsünk félig, ebben oldjunk fel 5 szem édesítőt, egy mokkáspoharat töltsünk tele, ebben oldjuk fel a 20 szem édesítőt. A maradék langyos tejet öntsük bögrébe, tegyük bele a 2 evőkanál cukrot és morzsoljuk bele az 5 dkg élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet a felvert tojásokkal, a felfuttatott élesztővel, sóval, a 20 szem édesítőt tartalmazó tejjel vegyítsük, majd dolgozzuk bele az étolajat is. Osszuk kétfelé. Egyik tésztába tegyük bele a kakaóport, és az 5 szem édesítőt tartalmazó tejjel dolgozzuk össze. Először kisodorjuk a sárga tésztát, gazdagon megszórjuk mazsolával, majd kisodorjuk a barna tésztát és ráhelyezzük a mazsolás tésztára. Feltekerjük. Margarinnal kikent, lisztezett, 4 literes lábasba koszorú alakban belehelyezzük, letakarjuk, és egy órát hagyjuk kelni. Utána a tetejét felvert egész tojással megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük, kis ideig 180 fokon, majd 150-160 fokon  kb. 40 perc alatt  sül meg. ( Az én sütőm légkeveréses.) A sütőajtót ne nyissuk ki! Amikor kész, kevés cukros vízzel kenjük meg a tetejét. 

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top