Őssejtekkel a stroke ellen

2010. 11. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Glasgow-ban az orvosok őssejteket adtak be egy stroke-ot szenvedett betegnek. A kísérlet célja, hogy kiderítsék, az őssejtek alkalmasak lehetnek-e a stroke kezelésére.

Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások, bár sokszor igen ígéretesek, nem mindig kapnak teret arra, hogy kivizsgálják a hatékonyságukat. Bár az őssejtes kezelések egy része pozitív eredménnyel zárul, sajnos ezek az eljárások sem veszélytelenek.

Sok országban emiatt és morális okokból nem vagy csak részben legálisak az őssejteken végzett kutatások. Angliában viszont nemrégiben lazítottak a szíjjon és engedélyeztek néhány olyan kutatást, mely jelentős áttöréssel kecsegtet.

„A beteg csak nagyon kis dózist kapott a hét végén. Azóta stabil.” - tájékoztatták a sajtót a General Hospital munkatársai. Terveik szerint a következő évben még legalább 12 hasonló betegen próbálják ki. Ha beválik, akkor növelik a dózist. A kutatók azt nyilatkozták, hogy amint a legapróbb javulás is bekövetkezik az állapotukban, azonnal a sajtó elé tárják majd az eredményeket.

Keith Muir neurológusprofesszor szerint, ha a kísérletek jó eredményeket hoznak, akkor remélik, hogy részletesebb kutatásokra is lehetőséget kapnak.

Első körben 60 év feletti férfiakon tesztelik az eljárást. Az ő esetükben az állapotuk romlásának elkerülése a cél. Muir reméli, hogy a közeljövőben nőni fog az őssejtes kezelések száma, és általuk megelőzhetővé válhat a stroke, valamint a hasonló betegségek. Az angliai Stroke Szövetség üdvözölte az új kezeléseket, hiszen a stroke a három vezető halálok között van Európa-szerte.

Ha a mostani csoporttal jó eredményeket érnek el a tudósok, akkor lehetőséget kapnak, hogy két év múlva más életkorú, különböző betegségekben szenvedő embereken is kipróbálhassák az őssejtes kezelést.

A glasgow-i csapat nem az első, akik ilyen irányú kísérletekkel rukkoltak elő. Pár hete egy Geron nevű cég jelentette be, hogy megkezdték őssejt-terápiájukat egy paralízises betegen.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top