Elment a kedved a piskóta sütéstől? Na akkor „piskótázz” ide! Nagyon gyors és nagyon finom! Pár hasznos jó tanács anyáink, nagyanyáink praktikájából!
Úgy kezdem, hogy begyújtom a sütőt, előkészítem a tepsit, /zsírozás, lisztezés esetleg sütőpapír/ mert 5 percen belül kész a massza, és már sülhet is.
Egy műanyag edénybe kimérek 24 dkg lisztet, hogy meddig ér, azt megjelölöm az edényt kívülről alkoholos filc-tollal, /évekig nem kopik le/, majd 24 dkg cukrot, azt is bejelölöm. Ezeket a jelölések a következő sütésnél már pillanatok alatt használhatod, nem kell többet méricskélned.
És most jön a piskóta recept! 6 tojás fehérjét 6 kanál hideg vízzel kemény habbá verjük, robotgéppel /ez kb. 1-2 perc/ Lassan beleöntöm a 24 dkg /előre kimért/ kristálycukrot Majd egyenként a tojások sárgáját Végül a 24 dkg lisztet, amit szintén már kimértem, és amibe előzőleg fél sütőport kevertem.
És KÉSZ, mehet a tepsibe !
Meleg sütőbe tesszük és a piskótánál nagyon fontos, hogy a sütőajtóba egy kiskanalat teszünk, hogy résnyire nyitva legyen a sütő-ajtó, hogy a gőz „kimehessen”. Így nem esik össze a piskóta, ha kinyitod a sütő-ajtót. Én ezen mindig elcsodálkoztam, hát meg kellett néznem, de felejthetetlenül forró érzés volt. Kipróbálhatod!
160-200 fokon sütöm kb. 30 percig, szerintem sütő függvénye, a Te sütődet nem ismerem. Szúrópróbát csinálok hurkapálcikával, nyithatod a sütő-ajtót, ekkor már nem esik össze!
Ha kihűlt, ketté vágom, és töltöm gesztenyés, vagy túró krémmel.
Alapkrém: 3 dl tej , 3 evőkanál réteslisztből sűrű pépet főzünk, kihűtjük.
Túróshoz: 25 dkg Ráma, 25 dkg porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt, főzött alapkrémmel összekeverjük. Fél kiló túrót, egy citrom reszelt héját, és 2 csomag vaníliás cukrot keverünk még bele és töltöm a kettévágott, kihűlt piskótába.
Gesztenyéshez: A 25 dkg ráma margarint 15 dkg porcukorral keverem ki, mert a gesztenye is édes. Összekeverem a kihűlt főzött alapkrémmel és fél kiló /2 csomag/ gesztenyével. Töltöm a kettévágott, kihűlt piskótába.
Köszönjük szépen Papp Irénnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.