Posztumusz megtermékenyítés: morális kérdések

2011. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tudomány rohamos fejlődésével a gyerekvállalásban is egyre több morális kérdés merülhet fel. Korábban az in-vitro megtermékenyítés vagy a béranyaság is ilyen kérdésnek számított. Most azonban más ügy került a középpontba. Világszerte nő azoknak az embereknek a száma, akik egy már halott hozzátartozójuk lefagyaszttatott spermáival akarnak, ahogy a szakirodalom nevezi „posztumusz” megtermékenyítést.

A probléma nagyon is égető, hiszen az új eljárást már számtalanszor igénybe vették a világon, viszont a legtöbb országban még nem sikerült szabályozást hozni a dologgal kapcsolatban. Viszont egyre többen kérvényezik a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikákon, hogy egy halott hozzátartozójuk spermiumát használhassák fel.

Néhány példa a világból:

Ausztráliában éppen a múlt hónapban kapott engedélyt egy asszony, hogy halott férje genetikai anyagát használhassa fel in-vitro megtermékenyítése során.

Izraelben egy kétségbeesett nagyszülő kérvényezte a bíróságoknál, hogy engedélyezzék, hogy háborúban elesett fia spermáját használhassák megtermékenyítésre, és így lehetőségük legyen saját unokára.

Kaliforniában pedig már harmadik hónapjában van az a kismama, aki kérvényezte, hogy halott férje spermáival termékenyíthessék meg.

Amint a felsoroltakból is látni lehet, a szabályozás megalkotása nem lesz könnyű, hiszen minden eset egyedi kivizsgálást igényel. A kaliforniai eset nevezhető a „legegyszerűbbnek” jogi szempontból, hiszen ott az apuka még életében a rákkezelései kilátástalansága miatt döntött úgy, lefagyasztatja a spermáit, hogy halála után is megajándékozhassa feleségét egy kisbabával. A többi esetben azonban az apa beleegyezése nélkül végezték el a megtermékenyítéseket.

Ennél is nagyobb kérdés, hogy a gyermekekre vajon szabad-e ekkora terhet rakni még mielőtt megszületnének, hiszen az egyik szülő elvesztése hatalmas teher és ezt csak fokozhatja a körülményeket körüllengő morális vita.

A szabályozásig a bíróságok világszerte igyekeznek a lehető legjobb döntést hozni, de még így is sokszor kerül jogi akadály a megtermékenyítés elé. Az ausztrál íróságokon azonban már született egy precedens értékű per:

A keresetet beadó hölgy férjét tavaly meggyilkolták a munkahelyén. A nő gyakorlatilag a férj beleegyezése nélkül vetetett spermamintákat, hogy lefagyasztathassa, de mivel a halott férj családja és a barátaik annyira a hölgy mellett álltak, a bíróság engedélyezte a megtermékenyítést.

Mit gondoltok komolyabb szabályozásra van szükség? Vajon jobb vagy rosszabb ez a megoldás, mint az általános IVF megtermékenyítés?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top