Ragályos rémségek 2. rész

2009. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fertőző betegségben szenvedő beteget, ha otthon kezeljük, a következő szabályok szerint kellene ápolni:

Betegszobának tágas, világos, jól szellőztethető helyiséget kellene választanunk,

Ennek bútorzata lehetőleg legyen nagyon egyszerű, ne tartsunk meg benne mást, mint a beteg ágyát, éjjeliszekrényét, szekrényt, sima asztalt, két széket és az ápoló esetleges fekvőhelyét.

Otthoni ápolásban első dolgunk legyen, hogy szőnyeget, terítőket, képeket, lehetőleg távolítsunk el.

Gondoskodjunk elkülönített edényekről, evőeszközökről, melyek ebből a szobából lehetőleg ne kerüljenek ki, amíg a beteg nem gyógyult meg.

A küszöb elé belül is kívül is tegyünk lábtörlőt. A kilincseket vagy vonjuk be valamilyen vászondarabbal, amit később eldobunk, vagy folyamatosan mossuk le fertőtlenítőszeres törlővel.

Mielőtt kimegyünk a szobából, lehetőleg fertőtlenítsük a kezünket.

Nem baj, ha a fertőző beteg közelében fityulában – arcvédőben – vagyunk.

A betegszoba padlóját lehetőleg naponta töröljük át fertőtlenítő szeres ruhával. Soha ne söprögessünk a beteg szobájában, mindent nedves törlővel töröljünk le, vagy töröljünk fel.

Ne szellőztessük az ablakban a beteg ágyneműjét, és mossuk külön.

A fertőző beteg fehérneműjét csere esetén azonnal tegyük fertőtlenítő oldatos vízbe, és kb fél óra áztatás után mossuk ki külön.

A beteget ápoló családtag nagyon sokszor mosson kezet. Gyakran öblítse ki a száját is. Nem árt ilyenkor ha egy pohár vízbe egy kávéskanál alkoholt oldunk. Nagyon vigyázzon körmei rövidségére és tisztaságára is.

Ha már nem foglalkozik a beteggel, cseréljen ruhát, fürödjön meg, mosson hajat, szájat, és vegyen fel teljesen tiszta ruházatot.

Ha a beteg már felgyógyult, fertőtlenítsünk minden tárgyat, amivel a beteg érintkezhetett. Elsősorban a beteg ágyneműjét és használati tárgyait.

Kapcsolódó anyagok:

$$4877$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top