Ki a szabadba!

2009. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rengeteget olvashatunk róla, hogy a mai gyerekek kapcsolata a természettel sokkal gyengébb, mint az előző generációké. Íme néhány tipp Richard Louv a Nature and Child Network (Természet és gyerekek hálózat) igazgatójának Last Child in the Woods (Az utolsó gyerek az erdőben) című könyvéből, melyeket kiválóan alkalmazhatsz ötéves csemetédre:

Legyen egy „csoda cserepetek” – egy olyan edény, amibe gyermeked belepakolhatja azokat a kincseket, melyeket kint talált: levelek, virágok, gallyak, kövek! Alkonyatkor gyűjtsetek szentjánosbogarakat és pirkadatkor engedjétek őket szabadon! Legyen terráriumotok vagy akváriumotok! Sátorozzatok a kertben! Állítsatok fel egy sátrat vagy indiánsátrat, ahol a gyerek játszhat napközben! Kertészkedjetek! Ugyan neked lesz vele a legtöbb munkád, de gyermeked érdeklődve fogja figyelni a növények növekedését. Gyorsan növekvő növényeket ültessetek, mint amilyen például a bab is. Kiránduljatok sokat, figyeljétek meg a fák kérgét, a zizegő avart, a hópehely alakját, és mindent, ami körülvesz bennünket. Hiszen a számodra természetes dolgok, neki csodálatos felfedezés.

Ha eddig még nem tettétek volna, látogassatok el egy közeli múzeumba, művészeti központba, állatkertbe, vagy egyéb családbarát intézménybe, melyek remek célpontjai a hétvégi családi kirándulásoknak. Gyermeked imádni fogja, hogy felfedezheti a látnivalókat, és számos ilyen intézményben szoktak családi napokat tartani.

Képek forrása: flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top