Recept variációk húsvéti maradékra...

2010. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Valószínűleg a legtöbb háztartásban a sonka és a főtt tojás marad ott a hűtő polcán, ráadásul már mindenki degeszre tömte vele magát. Ennek a maradéknak három sorsa lehet:  kidobjuk a szemétbe, jól lakik vele a kutya, cica, vagy újrahasznosítjuk, lehetőleg teljesen más formában, más ízvilágot követve. Ötleted sincs, hogy mihez kezdj vele? Nekünk van! Íme!

Sonkás batyu

A maradék húsvéti sonkát ledaráljuk, lehetőleg csak a húsos részeket. Ezt a masszát összekeverjük egy egész tojással és 2 dl tejföllel (nagyobb mennyiség esetén több tojást és több tejfölt használjunk). Ízesíthetjük szabadon, sóval, borssal, vághatunk bele petrezselyem zöldet, dúsíthatjuk sajttal, attól függően, milyen ízt szeretnénk kihozni az ételből. Egy készen vásárolt leveles tészát fél cm vastagra kinyújtuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd mindegyik  közepébe helyezünk a sonkás masszából és a négy sarkát batyuformában összefogjuk. Tojássárgájával megkenve, reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben kisütjük.

Ha meg akarjuk spórolni a batyukészítést, és még jobban le akarjuk egyszerűsíteni a receptet, akkor a kinyújtott tésztára kenjük rá egyenletesen a sonkás krémet és tekerjük fel. A sütési idő így valószínűleg kicsit hosszabb lesz, viszont így is nagyon finom, szeletelhető sonkás tekercset kapunk, amit valószínűleg a gyermekek is jobban szeretnek majd, mint az egyszerű főtt, füstölt sonkát!

Sonkás szendvicskrém

A maradék sonkát ledaráljuk, majonézzel, egy kanál tejföllel, illetve különböző zöldfűszerekkel gazdagítjuk (petrezselyem, bazsalikom, majoránna), kevés feketeborssal illetve citromlével elkeverjük és kenyérre kenve kínáljuk. A szendvicsekre rákarikázhatjuk a maradék húsvéti főtt tojást is, hiszen ez kiválóan harmonizál a sonkakrémmel. Füstölt reszelt sajttal még ízletesebb vacsora kerekedhet belőle!

Töltött tojás

A főtt tojások sárgáját kikaparjuk és egy kanál tejföllel, kevés mustárral, majonézzel, illetve reszelt füstölt sajttal elkeverjük, ha szükséges tovább ízesíthetjük sóval, borssal, illetve zöldfűszerekkel. A masszát visszatöltve a tojásokba reszelt sajttal tálaljuk. Ha esetleg akad a hűtő mélyén egy májkrém is, akkor azt is hozzáadhatjuk a krémhez, vagy esetleg helyettesíthetjük vele a majonézt és a mustárt. Ha maradt ki krém, azt kenyérre kenve, szendvicsként is tálalhatjuk zöldségekkel, reszelt sajttal.

Tojásos szendvicskrém

A megmaradt tojásokat felkockázzuk, hozzáadunk egy kiskanál paradicsom pürét, apróra vágott póréhagymát, ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, zöldfűszerek) és egy botmixer segítségével pépesítjük. Ízletes szendvicskrémet kapunk, melyet kenyérre kenve reszelt sajttal tálalunk.

A receptet tovább variálhatjuk, ha például a paradicsom helyett tejfölt adunk hozzá, vagy esetleg konzerv tonhalat (természetesen nem az olajos változatot). Hozzáturmixolhatunk egy gerezd fokhagymát vagy párolt zöldségeket is, attól függően, hogy mit szeret a család, mit kedvelnek a gyerekek. Érdemes kísérletezni, hiszen mindegyik variáció tovább színesítheti a család étlapját.

A fenti recepteket kipróbálva nagyon finom vacsorák kerülhetnek az asztalra anélkül, hogy kárba veszne a megmaradt húsvéti sonka és tojás, illetve a gyermekeink is nyugodt szívvel és élvezettel fogyaszthatják.

-BB-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top