Rómeó, mért nem vagy te Rómeó?

2010. 10. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miért van az, hogy bár álmaink férfija magas, jóképű, sötét hajú herceg, a valóságban mégis egy alacsony, szőke, esetlenebb pasi kerül mellénk? Hová tűnik a szép álomkép?

A PLoS ONE magazinban közzétett tanulmány arra kereste a választ, hogy miért kötünk ki az álmainktól eltérő, sokszor kevésbé vonzó férfiak mellett.

Az angliai Sheffieldi Egyetem és a franciaországi Montpellier Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a tényleges társaink magasságban, súlyban és testtömeg-indexben is eltérnek az ideáljainktól.

A mostani tanulmányban 100 heteroszexuális párt vizsgáltak meg Montpellier-ben, Franciaországban. Egy számítógépes szoftver segítségével megrajzolták a fejükben lévő ideál sziluettjét, majd összehasonlították a valódi párjaik sziluettjével. Hogy ez miért fontos?  Mert annak a megértése, hogy miért választunk olyan társat, amilyet végül választunk, segít a tudósok számára, hogy minél többet megtudhassanak a reproduktív szokásainkról.

Kiderült, hogy az ideál és a valóság közti különbség a nők esetében nagyobb, mint a férfiaknál. Ennek az lehet az oka, hogy a férfiaknak kevésbé részletes ideálképük van a nőkről, mint fordítva. A hiedelemmel ellentétben nem minden pasi ideálja vékonyabb, mint a valódi partnere. A nőknél viszont általában jellemző, hogy kissé robosztusabb pasi szerepel a vágyaikban, mint valódi társuk. A férfiak számára – ahogy az egy korábbi, a Austin Egyetem tanulmányából kiderül - a nők külseje és főleg a súlya csak akkor fontos, ha egy éjszakás kalandra vagy rövid távú, főleg a szexre épülő kapcsolatra keresnek partnert. A hosszú távú kapcsolatoknál a hölgyek jelleme sokkal fontosabb, mint az, hogy mennyire felelnek meg a társadalom által diktált szépségideáloknak.

A tudósok arra a következtetésekre jutottak, hogy a külső helyett az, hogy a párunk mennyire nemzőképes, illetve mennyire jól bánik majd a gyermekeinkkel jobban érdekel minket hosszú távon, mint az, hogy mennyire mutat jól egy fényképen. Ez egyben azt is jelenti, hogy azt az evolúciós ösztönt, mely arra sarkall minket, hogy mindig a legszebb és legerősebb partnert válasszuk, felváltotta, hogy olyat választunk, aki monogám kapcsolatban, a közös csemetékre odafigyelve él mellettünk, és ennek érdekében képesek vagyunk lejjebb adni az elvárásainkból is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top