Rumos-diós kocka

2010. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Diós tészta hozzávalói:

2 ek. baracklekvár, 10 ek. víz, 30 dkg liszt,20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 1 marék vágott dió, 6 db tojás, 1 cs. sütőpor.

Krém hozzávalói:

1 margarin, 7 dl tej, 2 cs. vaníliapuding, 20 dkg porcukor.

Hozzávalók még:

1 rumaroma, 2 dl feketekávé + 1 teásk. cukor, kb. 18 db babapiskóta, kb. 8 evők. baracklekvár.

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral és a vizet hozzáadagolva jó habosra keverjük. Majd hozzákeverjük a lekvárt, a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Majd beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt 24x40 cm-es tepsibe és megszórjuk a vágott dióval, és megsütjük. Ha megsült, borítsuk ki a tepsiből és még langyosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Ha kihűlt, akkor vágjuk ketté.

Közben elkészítjük a krémet. A 2 cs. vaníliapudingot 7 dl tejben megfőzzük és hűlni hagyjuk. A margarint kikeverjük a 20 dkg porcukorral és a kihűlt pudinghoz keverjük.

A 8 evők. baracklekvárt kikeverjük a fél rumaromával, a rumaroma másik felét pedig a feketekávéba öntjük. A félbevágott tésztákat megkenjük a rumos lekvárral, és az egyik tetejére rákenjük a krém felét. Odakészítjük a rumos kávét és a babapiskótát. A babapiskótákat egyesével hirtelen belemártjuk és ki is kapjuk a kávéból, nehogy elázzanak, és mindjárt ráhelyezzük a krémre. Ha kész, akkor befedjük a maradék krémmel, és ráhelyezzük a vágott dióval megszórt lapot. Ezzel el is készült a süteményünk, más díszítést nem igényel. De tehetünk félre a krémből, amivel megkenhetjük a süti tetejét és megszórhatjuk darált dióval.

Nagyon finom; torta formájában is elkészíthető, kiváló ünnepi sütemény.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top