Ha a főnökben túlteng a tesztoszteron…

2010. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A British Columbia Egyetem kutatói Maurice Levi vezetésével azokat a munkahelyi vezetőket vizsgálták, akiknek tesztoszteronszintje magasabb az átlagértékeknél. Természetesen nem a szoknyavadászatra hegyezték ki ceruzájukat és fektették ezzel papírra a témát érintő munkahelyi szerelmi szálak és hormonok kapcsolatát, kifejezetten a vezetői stratégiákra voltak kíváncsiak.

Míg a tesztoszteron hormon normális mértékű jelenléte a férfiakban növeli a fizikai és szexuális teljesítőképességet, az izomtömeget, anyagcsere-ösztönző hatása révén segíti a zsírégetést, erősíti a csontokat és az immunrendszert, addig túltengése esetén még a vállalkozások csődjét is eredményezheti. A magasabb tesztoszteronszint magasabb agressziós potenciált, pszichés változásokat is előidéz, és az erősebbik nem tagjai ilyen esetben hajlamosak provokálatlan erőszakkitörésekre.

A kiszámíthatatlan gondolkodás ésszerűtlen vállalati stratégiához vezet, ami egy cég végét és a munkavállalók szélnek eresztését is jelentheti. Ezek a vezetők hajlamosak ugyanis más cégek ellenséges megvételére, támadására, illetve sokkal gyakrabban kötnek kérészéletű üzleteket. Hogy ne legyen egyszerű a dolgunk és egyértelmű az állásfoglalásunk, a fentiekkel ellentétben a Cambridge Egyetem gerontológiai professzora is nyilvánosságra hozott egy felfedezést. Az ő vizsgálata alapján a 25%-kal magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknak 41 %-kal kevesebb esélyük van szív- és érrendszeri betegségekre, rákra, és életük homokórájában is lassabban peregnek a homokszemek.

A két kutatást összevetve kicsiny házi tanulmányunk és józan eszünk szerint arra a megállapításra jutottunk, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező vállalati vezetők ugyan hajlamosabbak tönkretenni cégüket, viszont ettől ők egyáltalán nem kapnak szívinfarktust. Bőven van idejük új birodalmat építeni, hiszen tovább élnek, mint normális hormonszinttel élő társaik.

Hogy mit tehetünk ezek ellen? Mivel orvosilag előírt hormonterápiára a legritkább esetben küldhetjük el a vezetőket, így ha a főnökben túlteng a tesztoszteron, akkor ránk viszonylag kevés feladat hárul, ezek azonban annál fontosabbak. Ne feledjük el soha az ingen begombolni a legfelső gombot, a szoknyát térd alatti hosszúságban megválasztani, és profi önéletrajzot írni, amivel esetleg más állásokat is megpályázhatunk. Az óvatosság sosem árt!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top