Sajtleves

2009. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 15 dkg trappista, 5 dl tej, 2 dkg vaj vagy margarin, fél csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka (zöldségleves is jó), 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fehér bors.

A sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető).

A vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval és a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. 10 percnyi állas után tálaljuk.

Akkor az igazi, ha vegyesen mindenféle sajt van benne, egy nagyon kevés füstölt sajt jót tesz neki.  Pirított zsemlekocka - vagy ami még jobb -, fokhagymás pirított kifli karikák valók hozzá.

Köszönjük szépen Bokorovics Erikának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top