Sminked az ellenséged?

2011. 04. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Általában a jól bevált termékeket addig használjuk, amíg furcsa szagot nem kezdenek el árasztani, esetleg elszíneződnek, vagy pedig az állaguk  változik meg. A púderek és porfestékek szavatossága két év, a pirosító és bronzosító szintén két év, a szájfény és alapozó 18-24 hónap, krém szemfesték és korrektor 12-18 hónap, rúzs és kontúrceruza egy évig bírja, míg a leggyakrabban használt szempillaspirál és szemceruza három hónap lejárta után veszít minőségéből.

Íme, néhány tényező, ami rövidítheti a termékek élettartamát:

Fény – a közvetlen napfény hatására a színek kifakulhatnak, a rúzsok megolvadhatnak a meleg hatására

Meleg – a termékekbe került baktériumok szaporodását segíti, a krémállagú festékek az olvadás hatására használhatatlanná válnak (ezeket a nagy hőség idején a hűtőben érdemes tárolni)

Fertőzés - szemfertőzés, illetve herpesz esetén hagyjuk ki a fertőzött területet a sminkelésből, ugyanis a későbbiekben visszafertőzhetjük magunkat

Közösen használt smink – amennyiben módunkban áll, ne osztozzunk a festékeken! Ha ez megoldhatatlan, akkor különösen figyelmet szenteljünk a higiéniára

 

Sminkeszközök tisztántartása:

- mindent, ami vízzel tisztítható, heti rendszerességgel ajánlott megmosni jó alaposan

- a szemceruzán megtelepedő bacik elszaporodása a rendszeres hegyezéssel akadályozható meg

- a szájfény ecsetét érdemes minden nap megtisztítani forró vizes leöblítéssel

- az alaposan elhasznált ecsetektől, aplikátoroktól szabadulj meg

- az alapozó-felvivő szivacsot napi rendszerességgel mosd ki

- a púderpamacsot vizes tisztítás után töröld meg alaposan, hogy minél gyorsabban meg tudjon száradni (évente cseréld le újra)

- a fésűt, hajkefét hetente szabadítsd meg a hajtól, majd kéthetente mosd át samponos vízzel

A bolti teszterek kipróbálása elég rizikós dolog, mivel sohasem tudhatod, ki használta előtted, milyen kézzel nyúlt bele (sajnos akaratlanul is koszos kézzel tapogatunk meg dolgokat a „szennyezett” kilincseknek és a pénznek köszönhetően). A legtöbb helyen kihelyeznek fültisztító pálcikákat pont azért, hogy a vásárlók vigyázzanak a teszterekre. Sajnos a legtöbb esetben nem veszik igénybe ezeket.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top