Sminkiskola 15. – A bűbájos smink

2008. 12. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bűbájos sminknek e két változata tulajdonképpen a két végletet mutatja be. Míg a klasszikus vörös száj mindkét esetben egyforma, a fekete sminkben a szemek szinte izzanak, míg a világos, aranyszínű szemhéj kiemeli a szempillák vonalát és a harmincas évekre jellemző, keskeny szemöldököt.

A fekete smink elkészítéséhez szükségünk lesz korrektorra, arcpúderre, fekete szemöldökceruzára, fekete és barna szemceruzára, füstös-fekete és füstös-szürke szemhéjpúderre, szivacsos applikátorra, szempilla-göndörítőre, fekete szempillaspirálra, lágy, rózsás árnyalatú pirosító púderre, pirosítóecsetre a felvitelhez, természetes színű ajakkontúr-ceruzára, kékes-vörös árnyalatú, krémes állagú ajakrúzsra és rúzsecsetre a felvitelhez. Első lépésként tegyünk egy kevés korrektort oda, ahová szükséges, majd púderezzük be arcunkat. Barna szemceruzával finoman tegyük dúsabbá a szemöldök természetes formáját. Most a fekete szemceruzával húzzuk ki a szemhéj belső peremét alul és fölül egyaránt, majd a szempillák tövénél kenjük el a vonalat. Ezután az elkent vonalra szivacsos applikátorral felvisszük a füstös-fekete árnyékolót. A fekete festék éleit a füstös-szürke árnyalattal lágyíthatjuk, a szürke festék széleit pedig porpúderrel halványítsuk. Ha fátyolos szemeket szeretnénk, vigyünk fel egy kevés sötét árnyékolót végig a szempillák tövéhez úgy, hogy a szem külső sarkánál felkanyarítjuk, majd továbbvisszük a szemöldökig és halványan a szem alatt is. Ez a technika mélységet ad a szemnek. Figyeljünk arra, hogy az árnyékoló a szem külső részénél a legsötétebb és a szemöldök felé halványodik. Ilyenkor a szemhéjra és a szemöldökcsontra világosabb festéket teszünk, hogy ezek a részek kiemelkedjenek. Ha szemhéjunkkal végeztünk, göndörítsük be pilláinkat és fessük be őket fekete spirállal. Az orcákra vigyük fel a rózsás pirosítót, majd a természetes árnyalatú ceruzával alul kissé szögletes, felül kerek ívet rajzolunk az ajkaknak és besatírozzuk őket. Utolsó simításként a ceruza fölött rúzsozzuk ki ajkainkat a kékes-vörös árnyalattal, itassuk fel a felesleget, rúzsozzunk újra, és megint itassuk fel a felesleget. Ha a világosabb árnyalatra szavazunk, készítsünk elő csipeszt, sötétbarna szemöldökceruzát, korrektort, arcpúdert, aranybarna szemhéjpúdert, szivacsos applikátort, fekete és fehér szemceruzát, szempilla-göndörítőt, fekete szempillaspirált, meleg tónusú, rózsás pirosítópúdert, vérvörös ajakkontúr-ceruzát, vérvörös rúzst, rúzsecsetet és fekete szemhéjtust.

Először csipesszel formázzunk magunknak vékony, felfelé ívelő szemöldököt – természetesen csak akkor, ha jól meggondoltuk a választást és illeszkedik arcunkhoz ez a forma. A hézagokat töltsük ki sötétbarna szemöldökceruzával.

Tegyünk korrektort oda, ahová szükséges, majd púderezzük be az arcot. Ezután aranybarna szemhéjfestékkel erőteljesen fessük ki a szempillák tövét, majd kifelé haladva kenjük el a vonalat. Most fekete szemceruzával húzzuk ki a szempillák tövét, a vonalat pedig egy kicsit maszatoljuk el. Itt igazából a ceruza csak arra szolgál, hogy dúsabbnak mutassa és ívet adjon a szempilláknak. A fehér szemceruzával húzzuk ki a szemhéj belső peremét – így a szemek nagyobbnak tűnnek, „kinyílnak”, ártatlan őzikeszemekké válnak. Végül göndörítsük be szempilláinkat és fessük ki fekete spirállal alul-fölül. Következő lépésként tegyünk kevés rózsás pírt az orcákra, a halántékra és a homlokra. Utolsó simításként jöhetnek az ajkaink: szánkat vörös ceruzával kontúrozzuk, és rúzzsal kifestjük. Felitatjuk, újabb réteg rúzst kenünk rá, majd ismét felitatjuk a felesleget. Művünk megkoronázásaként pedig fekete tussal rajzoljunk egy szépségpöttyöt az arcra. Ne feledjük: ez a típusú smink igazából bármilyen árnyalatú festékkel elkészíthető, minden csak egyéni ízlésünktől és stílusunktól függ. Bárhogy is döntsünk, tartsuk szem előtt, hogy a sápadt bőrön a kékes-vörös árnyalat, míg a sötétebb tónusú bőrön a barna és a vörös narancsos árnyalatai mutatnak elképesztően jól. (Legközelebb a kontúrozásról olvashattok).

Kapcsolódó anyagok:

$$1787$$

$$1835$$

$$1849$$

$$1866$$

$$1880$$

$$1982$$

$$2076$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top