Sminkiskola 16. - A kontúrozás művészete

2008. 12. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A „kontúrozás” szó jelentése: határvonal kijelölése, körberajzolás, körvonal húzása. Ez tehát a szó szerinti definíció. A gyakorlatban a főbb arcvonásokon, mint a szemek, száj, orca, szemöldök használjuk e technikát. E smink már régóta töretlenül népszerű, „modern” változata a negyvenes évek végének, ötvenes évek elejének divatjából ered, amikor hódított a fekete tus, az ívelt szemöldök és a tökéletesre kanyarított vörös ajak. A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha az ajkakat és a szemeket kontúrozzuk, a szemöldököt és az orcákat pedig lágyabban festjük ki – így elkerülhetjük a maszk-szerű sminket.

A kontúros smink elkészítéséhez szükségünk lesz korrektorra, arcpúderre, aranyszőke szemöldökceruzára, aranyszőke szemhéjpúderre, szivacsos applikátorra, fekete szemceruzára, szemhéjecsetre, semleges árnyalatú, csillámló szemhéjpúderre, szempilla-göndörítőre, fekete szempillaspirálra, lágy, rózsás pirosító púderre, pirosítóecsetre, bőrszínű ajakkontúr-ceruzára és krémes állagú, vörös rúzsra.

Először vigyünk fel egy kevés korrektort a szem alatti területre illetve a bőr egyenetlenségeire. Finoman púderezzük be az arcot úgy, hogy kisimuljon, de száraznak tűnjön. Aranyszőke szemöldökceruzával emeljük ki a szemöldökünket. Nem kell feltétlenül ehhez a színhez ragaszkodnunk, olyan árnyalatot válasszunk, amely a legjobban illik szemöldökünk eredeti színéhez.

Következő lépésként húzzuk ki fekete szemceruzával a felső szempillavonalat. A vonal fölé, a szemhéjra szivacsos applikátorral „füstösen” vigyük fel az aranyszínű púdert, majd a fekete vonalat picit halványítsuk el. Ezután ecsettel simítsuk el a szemhéjpúdert a ráncon és egy kicsit fölötte. Az ecseten maradt púderrel pedig halványan árnyékoljuk a szem alatti részt. A szemöldökcsontot csillámló, semleges színű szemhéjpúderrel emeljük ki – így a szem elkülönül a szemöldöktől.

Ezzel a technikával mindkét vonást kihangsúlyozhatjuk. Végül a begöndörített alsó és felső szempillákat fekete spirállal fessük ki, a pillák tövénél valamivel erősebben. Ezután vigyük fel a halványrózsaszín púdert a járomcsontra – ez lágyítja a vonásokat.

Utolsó lépésként bőrszínű ceruzával kontúrozzuk, majd vörös rúzzsal fessük ki ajkainkat. Itassuk le a felesleget, majd vigyünk fel egy újabb réteg rúzst – és már kész is van a nagy mű! Legközelebb a lágyság sminkjéről olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$1978$$

$$1787$$

$$1835$$

$$1849$$

$$1866$$

$$1880$$

$$2076$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top