Életünk „hűséges” társai: a baktériumok

2008. 12. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A baktériumok a Földön legnagyobb létszámban élő szervezetek. A legősibb egysejtűek a prokariota élőlények csoportjába tartoznak.

A prokarioták sejtes szerveződésűek, de nincs a citoplazmától elhatárolt sejtmagjuk. Méretük néhány mikrométer. Egyszerű osztódással szaporodnak, és kedvező körülmények között akár félóránként megduplázódik a számuk.

Formailag a változatosság széles skáláját mutatják, leggyakrabban gömb, pálcika, kifli, vagy csavarvonal alakúak. A biológusok eddig ötezer baktériumot írtak le, de úgy tartják, kb. 5-10 millió faj még nem került felfedezésre. A baktériumok többsége ártalmatlan, úgynevezett korhadékbontó, heterotróf szervezet. Némelyik fajtájuk kifejezetten hasznos. Léteznek szimbiózisban élő baktériumok is, amelyek a hüvelyesek gyökérgumóiban élnek.

Az autotróf fajok fotoszintézissel, vagy szervetlen vegyületek oxidálásával állítanak elő energiát. Töredékük kórokozó, pathogen (a pathos jelentése szenvedni), azaz képes valamiféle betegséget okozni, mint például a vérbaj, tífusz, pestis, kolera, tüdőgyulladás, merevgörcs, lepra, Lyme-kór, TBC stb. Ezek a parányi lények, mivel könnyen alkalmazkodnak a változó környezeti feltételekhez a legelképesztőbb helyeken is fellelhetők. A talajban, a vizekben, a levegőben, a növényzeten, az emberi és az állati test felületén, továbbá az élőlények belsejében egyaránt előfordulnak. A felhőkben (!) tömegesen találhatók parányi baktériumok, amelyeket a később esőcseppeket alkotó, földről fölszálló vízpára ragad magával az atmoszférába. 

Az emberi bőr baktériumok láthatatlan telephelye. Talán ezért is fordulhat elő, hogy a bevásárlókocsik fogantyúi, melyet rengetegen érintünk nap, mint nap, a legfertőzésveszélyesebbek. Tolórudacskáikon átlagosan négyzetcentiméterenként 1100 baktériumkolónia van. A kutatók szerint a második helyen a számítógépek egerei állnak egy internetes kávézóban 690 kolóniával, a harmadik helyen pedig a buszok kapaszkodói végeztek 380 kolóniával, míg a negyedikek a vécékilincsek lettek a maguk 340 kolóniájával.

 

Komoly ijedtségre azonban mégsincs okunk, mert ezen baktériumok legtöbbje szappanos melegvízes kézmosással könnyen lemosható, ártalmatlanná tehető.

Kapcsolódó cikkek:

$$1014$$

$$1049$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top