Sminkiskola 6. – A szemhéjfestés fortélyai

2008. 10. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A füstöstől az éles kontúrokig, az egyszerűtől a drámaiig igen széles a skála, egy azonban biztos: a szem környéke a sikeres smink nélkülözhetetlen része. Több tucat különböző formát festhetünk szemhéjunkra és mindegyik egészen más hangulatot teremt. Természetesen léteznek bonyolult formák, de a legtöbb igen egyszerű. Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a tökéletes munkához rengeteg gyakorlás, kitartás és némi szenvedély is kell! Tehát lehetőleg ne akkor akarjunk életünkben először macskaszemet rajzolni magunknak, amikor már alig van időnk indulás előtt. Egyrészt azért ne vetemedjünk ilyesmire, mert – néhány igen kevés kivételtől eltekintve – elsőre nem szokott sikerülni a művelet. Másrészt pedig ha elrontjuk a vonalat, vagy mégsem tetszik a végeredmény – sötét színről lévén szó – kezdhetjük elölről az egész sminkelést, ami ugyebár a biztos késést és idegességet vonja maga után… De térjünk vissza a szemekhez. Általában hat alapkategóriába szokták sorolni a szem kiemelésének módjait. Ezek a kontúr, az árnyék, a füstös, a lefelé ívelt, a kétszínű és a macskaszem. Ezek alapján bármilyen formát elkészíthetünk.

 

 

Olyan kontúrt, melyet hétköznapokon is bátran viselhetünk, könnyebb készíteni, mint hinnénk. Egy kevés korrektorral egyenlítsük ki szemhéjunk felületét, majd egy szivacs segítségével fedjük be porpúderrel. A lehulló festék összegyűjtésére hagyhatunk a szem alatt egy kevés púdert. Fekete szemceruzával alul és felül is húzzuk ki a szemhéj belső részét, szorosan a szempillák tövénél vezetve a ceruzát. A szemceruza vonalát szivacsos applikátorral vagy ecsettel maszatoljuk el a szem körül. Tegyünk egy kevés fekete szemhéjpúdert az applikátorra és rajzoljuk át vele a szemceruza vonalát a szempilláktól kifelé haladva. Ezután ecsettel húzzunk egy finom ívet a szemhéjráncba, a ránc alá és lágyan a szem sarkából kifelé. Púdert csak a szem külső felére vigyünk fel. A szemhéjat és a szemöldökcsontot bézs szemhéjpúderrel emeljük ki. Ezzel a színnel a szem alatt is átfuthatunk. A művelet megkoronázásaképp pedig használjunk fekete szempillaspirált. Ha ilyen sminket készítünk, szánkat természetes árnyalatú rúzzsal fessük ki – ellenkező esetben az összhatás egyáltalán nem lesz hétköznapi… A füstös szem ugyanakkor nem csak lágy és finom lehet, hanem titokzatos és drámai is. Drámai hatást úgy érhetünk el, ha bézs szemhéjpúder helyett sötétebb árnyalatot választunk, és koncentráltabb területen használjuk azt. Árnyékolásnál mindig vegyük figyelembe, hogy a világosabb, pasztellárnyalatok lágyítják a tekintetet, míg a sötétebb, erőteljesebb színek drámaibb hatást keltenek. Az árnyékoláshoz a szivacsos applikátor a legjobb eszköz. Először vigyük fel a szemhéjpúdert a szemhéj közepére, majd lágyítsuk, mossuk össze az elütő széleket. Addig „maszatoljunk”, amíg egész szemhéjunkat be nem fedi a szín. Ha színes készítményt választunk, először keveset vigyünk fel belőle, majd rétegről rétegre erősítsük a színt, amíg elérjük a megfelelő árnyalatot és formát. A lefelé ívelt szemfestést a híres csábítók „hálószobai sminkként” tették ismertté a történelem során. Szemhéjunkat fessük ki világos színű szemhéjfestékkel, majd húzzunk erős fekete kontúrt a felső szempillák tövébe úgy, hogy a szemöldökcsontnál ereszkedő vonalat rajzoljunk. A hatás erősítése érdekében a külső szempillákat jóval erőteljesebben fessük ki, mint a belsőket. Kétszínű festés alkalmazásával nagyobb, kerekebb szemeket varázsolhatunk magunknak. Válasszunk két, egymással színben harmonizáló szemhéjpúdert. A sötét árnyalattal emeljük ki a szem külső részét. A belső szemzugba és a szemöldökcsontra használjuk a világosabb árnyalatot, vagy egyáltalán ne fessük ki ezt a területet. Ezzel a módszerrel a szemhéj és a szemöldökcsont enyhén elkülönül egymástól, így a szem nagyobbnak tűnik.

 

 

A macskaszem évszázadok óta kedvelt smink azon nők körében, akik egyéniségük egzotikus oldalát szeretnék kidomborítani. Ez a szemsmink erőt és érzékiséget sugall – gondoljunk csak Kleopátrára vagy Madonnára. Bármilyen színt is választunk – pasztellt vagy a legsötétebb feketét – egy dologban biztosak lehetünk: a felfelé ívelt szemek minden arcnak drámai hatást kölcsönöznek. Húzzunk határozott vonalat az alsó és felső szempillák tövébe a szem egyik sarkától a másikig. Ha kicsit tompítani akarunk a színen, ujjhegyünkkel, szivacsos applikátorral vagy ecsettel maszatoljuk el egy kicsit a vonalat. A macskás hatás úgy lesz a legjobb, ha kontúrvonal végét úgy húzzuk tovább felfelé, mintha a szemöldök vonalának meghosszabbításával akarnánk összekötni. Így tökéletes keretet adhatunk szemünknek és mindkét oldalt egyformára rajzolhatjuk. Szemünk kihúzásához használhatunk ceruzát vagy folyékony szemhéjtust. A tusnál különösen igaz, hogy a tökéletes munkához rengeteg gyakorlás és kitartás kell. Először használjunk nagyítótükröt. Ha ugyanis szemünket akkorának látjuk, mint egy dinnye, sokkal könnyebben tanulunk meg rajta összefüggő, egyenes vonalat húzni. Szabad kezünkkel feszítsük meg a szemhéjat és húzzuk kicsit lefelé. Ezután húzzunk egy folyamatos, vékony vonalat. Ha vastagabb vonalat szeretnénk, többszöri áthúzással érhetjük el a kívánt hatást. A szemhéjtust a lehető legközelebb vigyük fel a szempillák tövéhez – sőt, rá a szempillákra! – hogy ne maradjon fehér csík a tusvonal és a pillák között.

 

A szemceruzakontúr kicsit egyszerűbb, mint a tussal húzott vonal, de a siker kulcsa itt is a gyakorlás. Először óvatosan húzzuk el a szemhéjat a szemtől, azután a kiválasztott, nem túl hegyes ceruzával alul és felül is húzzunk vonalat a szemhéj belső peremére a szem egyik sarkától a másikig. Ha füstös hatást szeretnénk, maszatoljuk el a vonalat egy kicsit. A fehér vagy bézs szemceruzával rajzolt szegély megnyújtja a szem fehérjét. Ez a módszer Marlene Dietrichtől Gwyneth Paltrow-ig a sztárok egyik kedvenc fogása. Ha az alsó szempillák alá úgy húzzuk meg a kontúrt egy sötétebb árnyalattal, hogy a vonal kicsit oldalra tartson „kinyithatjuk” a szemet. Bármilyen módszert is választunk, ne feledjük: soha ne élesben kísérletezzünk, főleg ne a söét színekkel! (Legközelebb a textúrákról és a szempillákról olvashattok)

Kapcsolódó anyagok:

$$1445$$

$$1448$$

$$1510$$

$$1543$$

$$1590$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top