Szalagos fánk

2011. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5dkg vaj, 5dkg porcukor, 2db tojássárgája, 0,5l tej, 1cs. instant élesztő, 3cl rum, csipet só

Elkészítés: A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, porcukrot. Mélyedést készítünk a lisztbe és beletesszük a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a langyosra melegített tej felét. Ezt összedolgozzuk, elkezdjük dagasztani, majd beletesszük a rumot, és addig dagasztjuk, míg a tésztája nem lesz sima. Dagasztás közben mindig annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy kalácstésztát kapjunk. Liszttel megszórjuk a tetejét és meleg helyen duplájára kelesztjük, letakarva konyharuhával. Kelés után lisztezett gyúrótáblára borítjuk, ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk. Vizespohárral kiszaggatjuk, letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük. Kb. 1 liter olajat serpenyőben megforrósítunk és a fánkok közepét ujjunkkal benyomva a forró olajba tesszük őket úgy, hogy a lyukas része legyen alul, majd fedő alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és a másik felét már fedő nélkül sütjük. Ha megsült, papírszalvétára tesszük. Porcukorral vagy ízlés szerint lekvárral fogyasztjuk. Rumot azért kell tenni bele, mert így nem szív magába annyi olajat. Ha minden jól sikerült, fánkjaink oldalán ujjnyi széles világos sáv lesz.

Jó étvágyat kívánok!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top