Életet ad – ne pazaroljuk!

2011. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

H2O – víz, bolygónkon nem lehetne nélküle élet. Annyira kézenfekvőnek vesszük a létezését, hogy nem is figyelünk rá, micsoda értéket pazarolunk el nap mint nap felelőtlen fogyasztói szokásainknak köszönhetően. Maximum akkor kezdjük sejteni, mi lenne velünk nélküle, mikor egy-egy forró nyári napon kitikkadunk, és nem tudjuk azonnal pótolni a folyadékveszteségünket.

Mennyi vizünk van?

Földünk 71%-át, azaz a nagy részét víz borítja, ám ennek csak töredéke, 2,5%-a édesvíz, melynek mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Nagyon kevés, sajnos nem is jut mindenkinek elegendő. Mi ezt nem érezzük, hiszen csak megnyitjuk a csapot, és már folyik is az éltető nedű, ám bolygónk több mint 6,7 milliárd lelket számláló népességéből 1,5 milliárdan nélkülözik állandó jelleggel a tiszta ivóvizet, és 2,5 milliárdra tehető azoknak a száma, akik inni ugyan tudnak, de tisztálkodni már nem. A szennyezett, fertőzött víz fogyasztása, illetve a tisztálkodási feltételek hiánya évente 4 millió áldozatot követel.

Jó lenne azt mondani, hogy a megoldás irányába haladunk, de ez sajnos nem így van. Egyes elemzők szerint 2025-re a Föld lakosságának több mint 60%-a víz szűkében lesz. Hátborzongató lehetőség, következményei beláthatatlanok, nem lehet hát egy kézlegyintéssel elmenni a probléma mellett.

Mit lehet tenni?

Várjunk a szuperhatalmakra, hogy mit sakkoznak ki az ügyben, miközben financiális, olaj-, meg ki tudja még, milyen válságokat próbálnak megoldani, alkalmanként erejük fitogtatásaképpen kirobbantva egy-egy háborút, mintha a világnak nem lenne amúgy is elég baja?

Kétségtelen, felsőbb szinteken is lépésekre van szükség. Azonban bármit is tesznek a nagyfiúk, ha mi, a hétköznapi emberek továbbra is felelőtlenül elpancsoljuk a vizünket. Közhely, hogy sok kicsi sokra megy, de ez esetben ez fokozottan igaz. Litermilliárdokat menthetnénk meg, ha mindannyian megzaboláznánk vízfogyasztási szokásainkat.

Hogyan csökkenthető a vízfogyasztás?

Először is, ne engedjük, hogy megszökjön. Naponta négy liter víz is pocsékba mehet, ha csöpög a csap. Zárjuk hát el rendesen, a tömítéseket erősítsük meg, ha kell, cseréljük le a csaptelepeket. Ha tehetjük, a hagyományos hideg-meleg vizes csapok helyett keverőcsapot alkalmazzunk, így nem folyik a víz a vak világba, amíg mi a megfelelő hőmérséklet beállításával bíbelődünk.

Ne folyassuk feleslegesen. Zárjuk el a csapot fogmosás közben. Minek folyjék a víz, miközben nem is használjuk? Ugyanezt megtehetjük zuhanyozás közben is, míg szappanozzuk magunkat (kaphatók olyan zuhanyrózsák, melyek egyetlen mozdulattal megállítják a vízfolyamot, majd ugyanilyen könnyen megindítják, még a csapot se kell elzárni hozzá), hajmosáskor, míg samponozunk stb.

Egyszerre csak annyi vizet forraljunk, amennyire szükségünk van a teához, cappuccinóhoz, kávéhoz. Ezzel egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt a felesleges vízmennyiséget nem fogjuk egy elegáns mozdulattal a lefolyóba önteni.

Ha tojást főzünk, ne öntsük ki a vizét, miután kihűlt, a szobanövényeket is megöntözhetjük vele. Így nem csak vizet spórolunk, de növényeinket is értékes tápanyagokhoz juttatjuk, melyek a tojásból főttek bele a vízbe. Az akvárium vize is használható hasonló célra, és rendkívül gazdag szerves tápanyagokban.

Sokáig tart, míg a csapból iváshoz kellően hideg víz folyik? A két perces csapfolyatás helyett tartsunk inkább egy üveg vizet a hűtőben, és ezzel hűtsük a csapvizet.

A mosó- és mosogatógépek félprogramjai több mint a felét használják annak a vízmennyiségnek, mint az egész programok. Várjuk hát meg, míg összegyűlik annyi szennyes, mosogatnivaló, hogy egész programon futtathassuk ezeket a háztartási gépeinket.

Autómosáskor felejtsük el a slagot, a járgányt úgy is ragyogóra lehet mosni, ha vödörből vesszük hozzá a vizet.

A WC öblítése alkalmanként 5-10 liter vizet követel meg. Takarékos tartályokkal ez a mennyiség 3 literre is csökkenthető, de stopgombos tartály beszerelésével teljes mértékben szabályozhatjuk, mennyi víz zúduljon alá.

Apró változtatások, melyek összeadódva évente már több köbméter vizet spórolnak meg a világnak, amit mi közvetlenül valószínűleg a vízszámlánk csökkenésében veszünk észre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top