Szemünk világa

2008. 08. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A makula degeneráció általában idős korban alakul ki, de előfordult már olyan eset is, amikor egy 38 éves ember veszítette el látását emiatt. Mivel Budapest lakossága az ország más régióihoz képest idős, ezért a fővárosban gyakoribb ez a kór, az országosan előforduló esetek körülbelül 50%-a budapesti.

A beteg ember szemében, az éleslátásért felelős helyen egy érbő lemez alakul ki. Emiatt az ideghártya nem jut táplálékhoz, és elhal. Ennek első tüneteként torz látás alakul ki, vagyis például, ha az ember egy egyenes vonalra néz, a vonalat hullámosnak, torznak látja. Ha a betegség már előrehaladottabb állapotban van, egy halvány foltot lát az illető, amin keresztül csak homályosan érzékeli azt a területet, ahová néz. Később pedig már teljesen átláthatatlanná válik ez a folt, egyre nagyobb lesz, végül már csak a periferikus területeket látja.

A betegség már a korai szakaszokban is sok gondot okoz. Például a beteg nem képes egyedül közlekedni a városban, mert nem tudja leolvasni a járművek számait, nem tud vásárolni, hiszen az árcédulákat sem látja, és nem tud sem tévét nézni, sem olvasni. Vagyis mindazoktól a tevékenységektől el van zárva, amelyeket egy nyugdíjas ember napközben tenni szokott, de még az étkezéssel is baj van, mert a tárgyakat sokszor az asztal mellé teszi.

A betegségnek sok formája van, de csak egy fajtát, a nedves típusú kórt tudják kezelni. Sokan mennek az orvoshoz könyörögve, hogy mentsék meg a látásukat, de sajnos csak körülbelül a betegségek 15%-t teszi ki ez a típus, vagyis csak ezeket tudják eredményesen kezelni. A kezelés maga egyébként nem fájdalmas, és nem is tart sokáig: miután egy fényre érzékeny anyagot juttatnak a szervezetbe, lézersugarat bácsátanak a területre, amely aktiválja a hatóanyagot, és a kórós lemez elhal.

A beavatkozást hazánkban kizárólag Budapesten az I. szemészeti klinikán végzik el. A kezelés egyébként meglehetősen költséges, ára 350 ezertől egymillió forintig terjed. Az ott dolgozó orvosok szerint azonban senki ne várjon csodát, az eredeti állapotot nem tudják visszahozni, csupán azt tudják megakadályozni, hogy tovább romoljon a látás! Ezért ha valaki érzékeli magán a betegség legelső tünetét, azonnal forduljon szemészhez!

A betegség kiváltó okai még nem ismertek, a szakemberek azt sem tudják, miért emelkedik ennyire a gyakorisága. Egyes elméletek szerint az ételkonzerváló, ízfokozó szerek is felelőssé tehetők, mások az infravörös sugárzásban jelölik meg a betegség okát.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top