Szépítő falatok

2008. 08. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha gyorsan szeretnénk néhány kilót leadni, az anyagcserénket kell felgyorsítani, vagyis a fogyáshoz ennünk kell: legjobb azonban olyan ételeket, melyek zsírszegények, viszont vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok. Erre kiválóak a nyers vegetáriánus ételek, mert amellett, hogy csinosabbá tesznek, egy csomó más pozitív tulajdonságuk is van. A zöldségek, gyümölcsök „paradicsomi állapotban” körülbelül háromszor annyi vitamint, és ásványi anyagot tartalmaznak, mert a vízben oldódó vitaminok a forró főzővízben kioldódnak. A melegítéssel a rostok szerkezete is megváltozik, jótékony hatásuk lecsökken.

 

A nyers étel rost és víztartalma is magasabb, fogyasztása által több antioxidáns véd minket a fertőzésekkel és a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben. A magas folyadéktartalom segít a mérgezőanyagok kiválasztásában. A rágás nem hagyja elsorvadni az ínyünket és állkapcsunk izmait, és segíti a szájban a vér áramlását.

A répa és a paradicsom béta-karotin tartalma szintén nyersen magasabb. A szervezet a béta-karotin egy részét A-vitaminná alakítja át, a maradékot a bőrben raktározza, amitől olyan színünk lesz, mintha napoztunk volna. A C- és az A-vitamin védi a bőrt a nap káros sugaraival szemben és az öregedés elleni harcban is hasznos. A legtöbb növény tartalmaz luteint, mely a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, és megakadályozza a kék fény okozta oxidatív stressz és a sejtkárosító szabadgyökök keletkezését.

 

Hidratáltabbá, rugalmasabbá teszi bőrünket, és mivel elnyeli az ultraibolya sugarakat, szemünkben, a retinában is semlegesíti a szabadgyököket. Így kisebb a sárgafolt- degeneráció veszélye és az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés esélye is. A likopin antioxidáns, amely óvja szöveteinket az öregedéstől, és rákellenes hatása van. Elsősorban a paradicsom tartalmazza.

A szelén az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásványi anyag. Fontos a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr ápolásához és az éleslátáshoz. Segíti az immunrendszert, a fehérvérsejtek termelését és aktivitását az övsömör és az ajakherpesz elmulasztását. Gátolja az erekben a vérrögképződést, amivel csökkenti az agyvérzés és az infarktus kockázatát. Jót tesz a száraz és a hámló bőrnek is. Megtalálható a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben, állati belsőségekben, avokádóban, hagymában, paradicsomban, brokkoliban, sörélesztőben, búzacsírában, lencsében, korpában. A rendszeres szelénfogyasztás bizonyítottan csökkenti a rákos megbetegedéseket. E-vitamint tanácsos a szelénnel együtt bevinni a szervezetbe, mert fokozza a hatását.

Az egészség és a szépség megőrzése érdekében még felsorolhatnánk rengeteg hasznos anyagot, melyekhez a nyers ételek által jutunk, azonban ne felejtsük el, ahhoz, hogy igazán fittek legyünk nem elhanyagolható a testmozgás sem. Az izom több energiát használ el, mint a zsír. Ha valaki edzés nélkül fogyókúrázik, izomszövetet veszít, lelassul az anyagcseréje, ezért a diéta befejeztével többet szed fel, mint amennyit leadott, a hiányos táplálkozással pedig a szervezetben hiány léphet fel, amitől a szépségünk csorbulni fog.

És ne essünk túlzásokba, ha valaki kizárólag nyers ételeket fogyaszt, annak káros hatásai is lehetnek, hiszen például a hús nem fogyasztható nyersen. Ha valaki kiiktatja étkezéséből, akkor igen gondosan kell megválogatni ételeit, esetenként táplálék-kiegészítőket is kell fogyasztania. A legjobb, ha sok nyers ételt eszünk, ám nem hagyjuk el a hagyományosan főzött ételeket sem, csak utóbbiakat csak mértékkel fogyasztjuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top