Vége a nyári tespedésnek!

2008. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még mielőtt eluralkodna rajtad a nyárvégi depresszió, s azon keseregnél, hogy hamarosan leáldozik a semmi kis ruhák és laza papucsok, a lángos és a főtt kukorica, a holdfényes esti séták és a könnyű kalandok ideje, gondold végig, mi-minden jót rejt magában a közeledő ősz!

Nyáron kicsit elkényelmesedünk, lazábban vesszük az életet. Még az is, aki egyébként szokott, ritkábban jár tornaórára, edzőterembe vagy futni, olyanról meg alig hallani, hogy valaki ilyenkor kezd neki az izmok fejlesztésének. Később fekszünk, s ha megengedhetjük – a gyerekeknek legtöbbször igen –, később kelünk reggel. Elhalasztjuk a nemszeretem feladatokat, a főzést és egyéb házimunkát is gyorsabban elintézzük. Nagy terveket nem váltunk valóra, hivatalos ügyek intézésébe bele sem kezdünk, hisz ilyenkor minden döcögősebben megy ­– nyáron pang az élet. Szerencsére mielőtt teljesen belesüppednénk a – kis túlzással – semmittevésbe, szezonzáró fényes tűzijátékkal beköszönt Szent István-napja, hogy jelezze, van még néhány napunk, készüljünk fel az új életre.

 

Igen, új életet nem csak január elsején lehet kezdeni. Habár a nagy fogadalmak ehhez kapcsolódnak, legtöbbünk élete kicsit megváltozik szeptembertől is. Akinek iskolás gyereke van, annak ez nem is kétséges: az új tanév ezernyi kihívás elé állítja nemcsak gyerekeinket, de bennünket, szülőket is. Van, aki maga is tanulásba kezd, hisz ma már nem csak a jó pap, de mi is életfogytig tanulásra vagyunk ítélve.  Sokan ilyenkor néznek új munka után, ősztől megsokasodnak az álláshirdetések, megnövekszik a fejvadászcégek forgalma. Köztudott, hogy ilyenkor megélénkül az ingatlanpiac, több ügyfele lesz a biztosítóknak és a befektetési cégeknek, s a hivatalos ügyintézés is gördülékenyebbé válik. Pezseg az élet, mi sem lustálkodhatunk tovább. Itt az ideje, hogy a  Balaton-parti napozás közben érlelt terveinket valóra váltsuk: poroljuk le önéletrajzunkat, ha munkahelyet váltanánk, nézzünk a pénztárcánkba, ha befektetést keresünk, sétáljunk leendő új otthonunk felé, ha költözködni vágyunk.

Használjuk ki okosan a nyárvégi napokat! Tegyük rendbe a ruhásszekrényeket. A nyári cuccokat még nem kell elpakolni, de előkerülhetnek a pulóverek, zárt cipők, s most van itt az ideje annak is, hogy ellenőrizzük nem nőtte-e ki a gyerek a tavalyi tornaruhát, van-e megfelelő váltócipője az oviban, készen áll-e minden az iskolakezdéshez. Most célszerű átrendezni a gyerekszobákat, a kiselsősünk játékai között helyet csinálni a tanulásnak. Ha még nincs, vegyük meg az íróasztalt, olvasólámpát, iskolatáskát, füzeteket.

Nézzük át a háztartásunkat is, fel vagyunk-e készülve a rohanós hétköznapokra. Egy nagy bevásárlás, takarítás most talán jobban belefér a napunkba, mint később, és a gyerekeink segítségét is jobban igénybe vehetjük – még nem takarózhatnak azzal, hogy tanulniuk kell.

Ha mindennel megvagyunk, startra készen állunk, már nem is sóhajtozunk a tovalibbenő nyár után. Örömmel fogadjuk az aranyló ősz ajándékait, élvezzük az ezerszínű természet és megújult régi életünk kihívásait. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top