Szerelmi hullámfürdő

2008. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kapcsolat első hetei, hónapjai után vesszük csak észre, kivel is találkoztunk valójában. Szúrni kezd a borosta, zavar a reggeli morcosság, és rájövünk, hogy kedvesünk tornacipője nem éppen illatos. Ő is hasonló élményekkel gazdagodik részünkről. Ezek az első hullámvölgyek.

Ha a vonzalom erős, kibírja a kezdeti felismerések nehézségeit, és a párt egy hosszantartó hullámhegy sodorja tovább. De csak addig, amíg kitartanak szervezetünkben a szerelemért felelős hormonok. E periódus, az együtt töltött idő mennyiségétől és az intenzitástól függ. A szakemberek szerint maximum másfél évig tart a lángolás, azután az érzelmek lassan csillapodni kezdenek. A felismerés ijesztő és fájó lehet. Ilyenkor jöhet a második mélypont.

Ha a szerelemből házasság lesz, a hétköznapi taposómalom nem tesz jót a köteléknek. A gyerekvállalás várandós hónapjai izgalommal járnak, a születendő baba kissé eltereli a figyelmet a kapcsolatról. A legboldogabb hullámhegy következhet, ha a szülővé válásra mindketten elég érettek.

A kicsi megszületése után könnyen kipróbálhatják a mélyrepülés félelmetes erejét. A nő még bizonytalan kismamaként, testében dúló hormonjaival nem is sejti, mire van szüksége a férjének. Az újdonsült apa pedig sokszor a saját sértettsége miatt figyelmetlen. Újabb gödör.

Ha eddig minden próbát kiállt a frigy, akkor sem tanácsos hátradőlni. Betoppanhat egy harmadik, a kiegyensúlyozottságot felválthatja az unalom és a megszokás, megérkezhet a kapuzárási pánik, mélybe tolhatja a szövetséget bármely nagyobb probléma. Legyen az gyász, munkahely elveszítése, betegség, anyagi felemelkedés vagy süllyedés. A palettát az élet produkálja és módfelett színes.

Amikor a gyerekek kirepülnek, a kapcsolat a hullámvölgy felé igyekszik ismét, nehéz megállítani. A csemete önállósodási törekvéseit a szülők fájdalmasan élik meg. Főleg az anya. Ebből a mélyedésből nehéz kijutni, egymás segítségére itt is szükség van.

Az időskor utolsó fenyegető völgyét a nyugdíjba menés idézi elő. Ezen túl a férfi és a nő idejük nagy részét együtt töltik. Egymás időskori rigolyáit és bogarait nehezen viselik. Unatkoznak, unják is egymást, utolsó kiút az unoka érkezése, amikor végleg elcsitulhatnak a hullámok.

A mesebeli történet itt véget ér, a felidézett hullámvölgyből nem sikerül mindenkinek kikapaszkodni. A „kirándulás” csak mérhetetlen türelemmel, idővel, energiával és szeretettel valósul meg.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top