Szexuális felvilágosítás

2009. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan és sokszor vitatkoztak már azon, hogy ez a fontos, de zavarba ejtő beszélgetés kinek a feladata. A türelmetlen felnőttek gyakran egymásra mutogattak. Sokáig elfogadott volt, hogy ez a feladat az iskoláé, hiszen a szülőknek ideje és ereje sincsen elmesélni, hogy milyen vad éjszaka eredményeképpen született csemetéjük. A legújabb nézet azonban az, hogy bizony nem egy egyszeri beszélgetésről van szó. Több formában, több kapcsolati szinten kell információkat kapniuk a fiataloknak. 

Társadalmi szinten az osztályfőnöki vagy a biológia órán egy külső előadónak kell az alapvető, technikai információkat megadni. Neki kell elmagyaráznia a védekezés legalapvetőbb fajtáit. Megmutatni, hogy mi az óvszer, hogyan kell használni, mekkora egy fogamzásgátló tabletta és milyen szigorúan kell betartani a szedését. Ha bajba kerülnek a fiatalok, akkor csak a hivatalos felvilágosításon kapott információkat tudják továbbadni. Itt kapnak címeket és telefonszámokat a nőgyógyászati ambulanciákhoz és lelki-segély szolgálatokhoz. A kertelés nélküli fogalmazás a célravezető, ami általában közös röhögésbe fullad. Ez nem jelenti azt, hogy sikertelen volt a felvilágosítás, mert elég az, ha azt megjegyzik, hogy honnan lehet segítséget kérni. Sokkal több olyan fiatal vallotta be, hogy nem idegenkedik az óvszer használatától, amelyik felvilágosító órán megtapogathatta, ismerkedhetett és viccelődhetett vele. Az ismeretlentől való félelmet oszlatták így el.

A következő színtér a család. Nagyon fontos, hogy a gyerekek a szülők szájából hallják azt, hogy létezik szexualitás. Nem szabad úgy tenni, mintha a mi lurkónkat a gólya hozta volna, hiszen ez nem ad reális képet arról, hogy mi az egyik célja – vagy következménye – az aktusnak. A szülő nem dughatja homokba a fejét, mondván az én lányom vagy fiam sosem fog ilyeneket csinálni. Ez azt eredményezi, hogy nem mer segítséget kérni a szülőtől, ha szüksége van rá. Túlzásokba sem szabad esni. Ha a lányunk a fogamzásgátlóról kérdez, ne lyukadjunk ki a kedvenc pózunk ecsetelésénél.

A barátok szintén nagyon fontosak, ha a téma a szexualitás. Az előző két felvilágosításon szerzett információkat ugyanis együtt gyúrják össze. Így rögzül bennük a tudás és hatni is tudnak egymásra. A barátok között már nem elviccelni való a dolog, mint a közös felvilágosításon és nem olyan kínos, mint a szülőin. Vizuális ismereteket pedig csak velük szereznek. Hiszen a fiatalok maguk is kíváncsiak a szexuális ismeretekre, közösen szerzik meg a kiegészítőtudást. A 18 év alattiak több, mint háromnegyede nézett már pornófilmet.

A feladat nagyon összetett, hiszen az aktív szexuális élet kezdete egyre fiatalabb korban kezdődik. Fontos azonban az is, hogy olyan korban kapják meg ezeket az ismereteket, amikor már fogékonyak azok alkalmazására. Az általános iskolában legtöbbször még korai – és traumatikus hatású lehet – de a középiskolában már elengedhetetlen.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top