Színek csodája – a lila

2009. 01. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lila a mértékletesség színe. Egyensúly a föld és ég között, az értelem és a vágy, a bölcsesség és érzelmek között. Intelligenciát, tudást, szentséget, alázatosságot, nosztalgiát jelképez. A kereszténységben a papi törvények, az autoritás, az igazság, a böjt, a szomorúság és a várakozás kifejezője. A katolikus kultúrában legfőképpen a Krisztus utáni gyászt jeleníti meg húsvét idején. Magyarországon egészen a 17-18. századig a gyász színe volt.

Misztikus szín, amely egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe. A lila a vágy, az értelem, a bölcsesség és az egyensúly színe.

Nyugtatja és harmonizálja az idegrendszert. Fejfájásra, nyirokkeringésre, hormonális problémákra kezelése alkalmas. Színek között a lila a legrövidebb, ugyanakkor a legnagyobb energiája van. A természetben a lila szín megtalálható az ibolya virágban, aminek az olaját ma is használják italok és édességek ízesítésére, valamint parfümök illatanyagaként. A középkorban ebből az olajból készítették az altató orvosságot. A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés. A lila szín gyulladásgátló, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás estén, álmatlanságban szenvedőkön, gyulladásos folyamatokban segít.

Azt már tudjuk, hogy az ősz egyik alapszíne, mely sok színnel remekül harmonizál. A kék is a vörös keveréke, mely fehérrel keverve roppant elegáns, és alázatot mutat.  A lila ruhákat feldobhatjuk sárga vagy zöld kiegészítőkkel.

Sokan azonban nem kedvelik a lila színt, erős jellege miatt, az üzleti életben nem előnyös, azért állásinterjú vagy tárgyaláson kerüljük viselését. Halvány árnyalatai remekül kombinálhatók sötét vagy tört színekkel.

Ha a kedvenc színed a lila: akkor kedveled az extravaganciát, kreatív vagy, tudsz festeni, írni és dekorálni. Nehéz képet alkotni rólad, de barátaid ismerik igazi arcod, értékelik remek tulajdonságaidat.

Lila színek a lakásban: a lila a kék és a piros színek keveréke, aminek együttes hatása a nyugtató, mégis energizáló. Ha komor a hangulatod, vagy kreatív ötletekre van szükséged, támaszkodj bátran erre a színre. A lakásod dolgozószobáját úgy alakítsd ki, hogy abban a lila szín domináljon. Ez ugyanis serkenti az agyad kreatív központját, és segít koncentrálni. Nem utolsó sorban pedig segít megszüntetni a fejfájást! Nagy tömegben azonban nyugtalanító, és már-már kellemetlen lehet.

Ezért ha teheted ne fess egy teljes falfelületet erre a színre. Különösen, ha Te vagy valamely lakótársad hajlamos a depresszióra. Használj mellé sárgát, jó kontrasztok mellette a zöld és a fehér. Különösen a natúr, világos színű fabútorok illenek hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

$$2206$$

$$2233$$

$$2311$$

$$2301$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top