Szívesen vagy nincs mit…

2010. 11. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gondolkodtatok már azon, hogy milyen különbség van a két szó között? Tartalmilag természetesen nincs különbség, de néztetek már kicsit a szavak mögé?

Gondoljatok csak bele, hogy milyen érzéseket sugallunk embertársaink felé, amikor egyik vagy másik szót használjuk egy beszélgetésben.

Ha azt mondom „szívesen”, akkor - számomra legalábbis - olyan mellékzöngéje van a szónak, hogy segítettem, persze hogy segítettem, hiszen szülő, testvér, családtag vagy éppen egy barát vagyok, de azért ezt ne felejtsd el, akkor sem, majd ha Én kérek Tőled segítséget. Kicsit olyan önzés mellékzöngéje van ennek a szónak.

Ha viszont azt mondom, hogy „nincs mit”, akkor érzékeltetem, hogy nem kell hálálkodni, nem kell megköszönni a segítségemet, mert az teljesen önzetlen volt. Nincs mit megköszönnöd, nem kell meghálálnod. Ez olyan végsőkig önzetlennek hangzik.

Szép nyelv a magyar, mert sok mindent ki lehet fejezni többféle szóval, és ha csak a szavak tartalmát nézzük, fel sem tűnhet, hogy mit is mondtunk ki. Azonban, ha kicsit mélyebben elgondolkodunk azon, hogy mit is fejeztünk ki az adott szóval vagy szavakkal, akkor azonnal szembetűnhet a hasonló szavak közti apró, picinek tetsző különbség, ami megváltoztatja annak jelentését, ha nem is gyökeresen, de mindenképp oly módon, hogy azok más-más érzelmeket, érzéseket keltsenek bennünk vagy éppen azon embertársunkban, akinek mondtuk.

Remélem, hogy lesz, aki elgondolkodik ezen, és ha jutott valamire, azt megosztja Velem. Kérek mindenkit, hogy akinek van mondanivalója a cikkel kapcsolatban, feltétlenül keressen meg, akár egyetért, akár nem. Szeretném, ha lenne pro és kontra vélemény a gondolataimmal kapcsolatban.

Várom a leveleket!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top